Актуальні новини Херсона та області за 29 березня 2022 року

2 года назад 0

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 29 березня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Українські військові на Херсонщині захопили техніку окупантів

Сьогодні підрозділи угруповання військ “Південь” успішно відбили атаку ворога. В результаті боїв наші захисники захопили кілька одиниць техніки. Про це йдеться на сторінці угруповання у Фейсбук:

“Завдяки майстерній роботі підрозділів угруповання військ "Південь", сьогодні в Херсонській області була успішно відбита атака ворога. В результаті  знешкоджено БМД-2 й отримано в якості трофею два танки Т-64 (з повним комплектом боєприпасів) та одну зенітну установку 2М”.

За попередніми даними, техніка перебувала на озброєнні 56-ого гвардійського десантно-штурмового ордена Вітчизняної війни Донського козацького полку.

На Херсонщині звільнено ще кілька населених пунктів

Зусиллями наших захисників на Херсонщині звільнено ще кілька населених пунктів. Ворога відкинуто на 40 км від Кривого Рогу. 

Про це повідомив у відеозверненні голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул:

“Головне — ворога відкинуто, звільнені ще декілька сіл Херсонської області. Мінімальна дистанція до Кривого Рогу складає вже 40 кілометрів”, — сказав Вілкул.

Більш того, за даними офіційної сторінки у Фейсбук Угруповання військ “Південь”, ворог продовжує відступати.

Голова Каланчацької ОТГ у безпеці

Днями російські військові затримали голову Каланчацької ОТГ Світлану Фоміну. Сьогодні надійшла інформація про те, що очільниця громади наразі знаходиться у безпеці. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбук перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Юрій Соболевський. 

“Голова Каланчацької громади Світлана Фоміна перебуває у безпеці. Нещодавно вона перенесла захворювання на COVID-19, яке, на жаль, дало ускладнення на серце. Наразі Світлана ушпиталена, перебуває під наглядом лікарів”.

Жителі Чаплинської ОТГ обурені зростанням цін на харчові продукти

Як повідомив голова громади Олексій Фаустов, з приводу зростанням цін на харчові продукти активні громадяни почали відкрито протестувати.

“Вчора виникла така дискусія, обвинувачення на мою адресу стосовно цін. Шановні активісти, які підіймали це питання, минув місяць війни і ви повинні розуміти, що Херсонщина відрізана від решти території України. Будь ласка, поїдьте в Каховку, пройдіться по всіх базах та подивіться, які відпускні ціни. Вартість товарів у Чаплинці формується від закупівлі у Херсоні та Каховці. Ціни на базах просто космічні. Звичайно, підприємці, які привозять цей товар, роблять націнку 20, 30, 40 відсотків. Це об'єктивно. Дорого — не беріть. Голоду немає. Ви самі створюєте цей ажіотаж. У нас працює десять магазинів, є можливість вибирати. Супермаркет АТБ відпускає ще за довоєнними цінами, хоча там потрібно відстояти чергу”.

Також Олексій Фаустов повідомив, що збиратиме підприємців, які реалізують продукцію, аби з'ясувати, яку націнку вони роблять на товари та обґрунтованість їх дій.

Ситуація у Зеленівці

За повідомленням старости округу Олексія Уманського, у магазинах Зеленівки  харчові продукти є, для людей з інвалідністю, самотніх, тих, що знаходяться у скруті, розвозять продуктову допомогу, сьогодні знову роздавали йогурти. Про це повідомляє Херсонська міська рада. Складне становище у селах старостинського округу – Богданівці й Петрівці. Там досі немає електропостачання і, як наслідок, води. Причиною цього є зруйнована окупантами підстанція у селі Східному. КП “Теплокомунгосп” виконує роботи з благоустрою на території населених пунктів Зеленівського старостинського округу. Пального обмежена кількість, тож зібране сміття складається, аби якомога більше вивезти одночасно й таким чином економити пальне. Учора в Зеленівці окупанти трощили майно 38 школи, сьогодні – садочок. Що шукали – невідомо.

Трансформаторну підстанцію в Олешках захистять від обстрілів мішками з піском

Хоча в Олешках поки що немає жодних передумов щодо бойових дій, жителі громади вирішили підстрахуватись на майбутнє і закрити трансформаторну підстанцію від обстрілів мішками з піском. Про це повідомив у відеозверненні міський голова Євген Рищук. 

“Я вчора говорив, що нам потрібно розфасувати у мішки пісок, щоб обкласти трансформаторну підстанцію. Щоб ми у випадку обстрілів не залишилися без електропостачання. Завтра о 9-й ранку всі, хто бажає і розуміє необхідність цієї роботи, збираються з лопатами та металевими відрами. На кучугурах будемо фасувати пісок. Мішки нам вже звезли жителі. Завтра розфасуємо, а післязавтра перевеземо і складемо”.

Також Євген Рищук повідомив, що сьогодні зробила перший рейс маршрутка на Херсон. Надалі вона буде ходити за встановленим графіком.

Ситуація у Каховській громаді

На Херсонщині російські військові викрали голову Милівської громади Олега Яхнієнка, повідомив Каховський міський голова Немерець. Зникають й інші жителі громади. 

“Вчора не ночував вдома ще один мешканець Каховки — Ушаков Дмитро, 1983 року народження. Російські військові його теж забрали з собою. Наразі здійснюються заходи щодо повернення його додому. Я вважаю що для цього є всі перспективи. Троє хлопців, які до цього були викрадені вже вдома. Констатую також факт, що вже 13 діб немає мого колеги з Берислава Шаповалова Олександра. З учорашнього дня немає ще й Голопристанського міського голови Олександра Бабича. Його місцеперебування також невідомо. Милівського голову теж вчора вивезли у невідомому напрямку”. Кінець цитати. 

Під час ефіру була оприлюднена інформація для внутрішньо переміщених осіб. На території Каховки та Каховської міської територіальної громади з регіонів, де проводяться активні бойові дії прибуло 25 осіб. Переважна більшість — з Маріуполя. На сьогодні для отримання довідки ВПО цим громадянам потрібно звернутись до управління праці та соціального захисту населення. Це дозволить надалі отримувати допомогу з боку держави через портал Дія.

Серед інших проблем громади — відсутність інтернету та зростання цін та харчові продукти.

Ситуація у Нововоронцовці

У Нововоронцовці російські війська продовжують хаотично обстрілювати житловий масив. Про це повідомив місцевий активіст на сторінці громади у Фейсбук, цитую:

“Є руйнація будинків. Сьогодні ДСНС, після такого обстрілу, ліквідовувало пожежу житлового будинку. Електроенергія в більшості будинків відновлена. Однак через пошкодження ліній електромереж є певні вулиці, де електроенергію відновлять лише після припинення обстрілів”.

Також активіст наголосив, що в Нововоронцовці та в інших селах є нездетоновані касетні снаряди.

Ситуація у Високопільській громаді

Через активні бойові дії, які не припиняються на території Високопільської громади, її села залишилися без електро- та газопостачання. Централізоване водопостачання також відсутнє, пише у закритій групі громаді один з місцевих активістів: 

“Кількість орків активно збільшується відповідно військові дії проходять постійно, від більш активних до рідких пострілів. Хочу нагадати, що голова ОТГ, старости чи депутати нічим допомогти не зможуть, оскільки вони були обрані для роботи у цивільний час. Наразі очікуємо допомоги від Бога та ЗСУ”. 

Єдиною гарною новиною для громади стало звільнення кількох жителів, яких раніше затримали окупанти.

За фактом викрадення міського голови Голої Пристані розпочато кримінальне провадження

Як ми повідомляли, вчора російські військові викрали голову Голопристанської міської ради Олександра Бабича. 

Херсонською обласною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 438 Кримінального Кодексу України — порушення законів та звичаїв війни.

Наразі слідству відомо, що під час викрадення окупанти погрожували вогнепальною зброєю та досі утримують очільника громади в заручниках. Деталі щодо обставин затримання та причетних до нього осіб з'ясовуються.

Херсонська обласна прокуратура закликає громадян, які стали свідками воєнних злочинів з боку російських військових, фіксувати та надсилати докази за адресою: https://warcrimes.gov.ua.

На Херсонщині викрадено близько 30-40 людей

Наразі не менш ніж 30 — 40 жителів Херсонщини були насильно затримані російськими військовими.

Як повідомив виданню Укрінформ перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, точна кількість викрадених невідома, інформація щодо деяких громадян уточнюється.

Частину затриманих відпустили, проте з ними дуже складно спілкуватися через важкий моральний і фізичний стан. За словами Соболевського люди, які пережили викрадення, просто відключають телефони й певний час ні з ким не комунікують. Тому про них інформація надходить із затримкою. Наразі ці люди потребують медичної й психологічної підтримки. 

Обшуки у Комишанах

Зранку озброєні групи російських військових почали обшукувати домогосподарства у селищі Комишани з боку Шуменського мікрорайону Херсона. Про це повідомляє Суспільне. 

 Місцеві жителі розповідають, що військові РФ перевіряли  документи, оглядали всі приміщення, шукали мисливців і зброю.

 У деяких дворах, де господарі відсутні, російські військові виламували ворота і забирали автівки.

Попередження для жителів Станіславської громади

Офіційних перевезень по евакуації населення Станіславської громади від цивільного захисту та міністерства з надзвичайних справ при Херсонській обласній державній адміністрації немає. Про це повідомив голова Станіславської громади Іван Самойленко. 

“Всі інші повідомлення є чиїмись особистими, що є під великим сумнівом щодо безпечності таких поїздок під час евакуації. Евакуація власним транспортом залежить тільки від вас особисто. Будьте уважними та обережними, життя кожного залежить від вас. Прошу не піддавайтесь на провокації від людей, які коментують і щось вам пропонують”.

В Херсоні відновило роботу відділення медичної реабілітації

Вчора Херсонська міська клінічна лікарня імені Тропіних відновила роботу відділення медичної реабілітації. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив генеральний директор закладу Леонід Ремига. 

“За минулий робочий день перші 10 пацієнтів отримали фізіопроцедури та масаж. Обсяг фізіотерапевтичної допомоги незмінний — це перш за все методи електролікування, масаж, лікувальна фізкультура. Нагадаємо, що при багатьох захворюваннях — неврологічних, нейро-судинних, кардіологічних, захворюваннях опорно-рухового апарату, запальних процесах, інших патологіях — фізіотерапія може стати альтернативою медикаментозному лікуванню. Це дуже актуально сьогодні, в умовах, коли необхідні лікарські засоби тимчасово відсутні в аптечній мережі”. 

Пройти курс лікування у відділенні можна за електронним направленням лікаря. Телефон для довідок: 0552-26-43-47

Обіг російського рубля на тимчасово захоплених територіях суперечить Конституції України

Нацбанк вважає неприпустимими дії РФ, спрямовані на обмеження обігу гривні та запровадження російського рубля на територіях, що тимчасово не контролюються українською владою або перебувають під загрозою захоплення, зокрема Запорізької та Херсонської областей.

Інформація про такі дії ворога надходить від банків, а також ЗМІ.

 «Водночас такі дії російських загарбників неможливі без злочинної підтримки та політичної волі керівництва центрального банку РФ», – підкреслює пресслужба Національного банку.

Нацбанк також нагадує: за Конституцією єдиною грошовою одиницею в Україні є гривня, а випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу заборонено.

Банківська система спроможна здійснювати належне обслуговування населення і продовжує забезпечувати обіг гривні на тимчасово захоплених територіях.

Тому НБУ вимагає від негайного припинення запровадження обігу рубля на тимчасово захопленій території України, а також заявляє, що такі дії російських загарбників порушують норми міжнародного права.

Під час обстрілу у Миколаєві зруйнована будівля ОДА

Сьогодні близько 8.45 під час обстрілу в Миколаєві один зі снарядів влучив у дев’ятиповерхову адміністративну будівлю, повідомляє ДСНС України. В результаті зруйновано центральну секцію будівлі з 9 по 1 поверхи, без подальшого горіння. Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім розповів у Телеграмі, що в будівлі на момент влучання перебувало до 100 осіб. 

Станом на 15:30 під завалами будівлі залишаються тіла дев'ятьох загиблих, повідомив представник ДСНС у національному ефірі. Перед цим повідомлялося, що тіла сімох загиблих вже дістали. 22 людини постраждали. 

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 13:00 29 березня 2022 року: https://cutt.ly/2DWFo9S