Дефолт у Росії. Прогноз

2 года назад 0

Його зробив Bloomberg сьогодні, 15 березня. Аналітики передбачають, що вже завтра  в Росії може бути оголошений дефолт за зовнішнім боргом 150 млрд доларів. Бо саме завтра влада країни-окупанта та певніі компанії повинні виплатити чергові купони заборгованості в доларах.

Видання наводить три сценарії, що можуть статися з російською економікою через війну проти України.

1. Росія виплатить борг у доларах. Так дефолт буде відстрочено принаймні до 4 квітня – до наступної виплати купонів.

2. Росія платить у рублях – це можливо за деякими контрактами. Зокрема, виплата в середу вважатиметься здійсненою тільки у валюті, інакше це означатиме дефолт.

3. Росія загалом не заплатить 16 березня. Невиплата в середу запустить пільговий період у 30 днів, після чого настає дефолт, що відрізає і так відрізану від фінансових ринків РФ до завершення судових процесів і виплат.

Також неухильно  наближаються терміни інших боргових виплат. Наприклад, у металургійній та гірничодобувній компанії Северсталь купон також сплачуються в середу, а в Євраза і Тинькофф Банк – у неділю. Газпром має провести виплати наступного тижня. Але у Bloomberg припускають, що компанії можуть впоратися з валютними боргами завдяки певному запасу в офшорних зонах.