Депутатська група “Аграрії Херсонщини” обговорила питання підвищення вартості води для зрошення

5 лет назад 0

Сьогодні, 12 березня, у Херсонській обласній раді під головуванням депутата Сергія Рибалка відбулось засідання позафракційної аграрної групи “Аграрії Херсонщини”. Депутати облради разом із сільгоспвиробниками з різних районів Херсонщини обговорили питання підвищення вартості води, що використовується для зрошення земельних угідь.

Вода – один із основних ресурсів, важливість якого для розвитку аграрної сфери неможливо переоцінити. Адже спекотний клімат Херсонщини не просто потребує, а вимагає зрошення для успішного ведення бізнесу та задоволення потреб населення у продуктах. Проте вже у поточному році сільгоспвиробники можуть зіткнутися з додатковими витратами: вартість води для зрошення може підвищитися на 30%.

За словами Сергія Рибалка, ціна на воду зростає кожного року. І через вплив ряду факторів, аграрії не в змозі витрачати значні кошти на зрошення. Головною причиною є зниження цін на сільськогосподарські культури – пшеницю, кукурудзу тощо. Це призводить до збитковості сфери сільського господарства, адже у кожну зернинку фермери мають вкладати більше, ніж у підсумку отримують.

У свою чергу, серед головних причин підвищення вартості води – зростання тарифів на електроенергію. Саме електроенергія є однією з ключових складових ціни на воду. Крім того, у нову вартість закладаються інфляційні витрати, витрати на підвищення заробітних плат, витрати на оплату земельних податків тощо. Проте фермери вважають, що не можна просто підвищити ціну: за словами аграріїв, необхідно проаналізувати кожну цифру задля того, щоб віднайти механізм справедливого та прозорого тарифоутворення.

За результатами засідання групи “Аграрії Херсонщини” було прийнято ряд рішень. Так, наприклад, депутати планують направити звернення до Агентства водного господарства України з двома пропозиціями: щодо введення так званих “канікул” (зупинки зростання вартості води), або ж компромісного підвищення цін на рівні 9% – саме на стільки недофінансовано у поточному році управління водного господарства та інші держструктури, які відповідальні за забезпечення аграріїв водою. Заплановано і ряд інших заходів, які б допомогли проводити діалог щодо цін на воду між усіма, хто в цьому зацікавлений. Депутати і фермери впевнені: від вартості води багато в чому залежить розвиток Херсонщини.