Херсонські екологи звернулись до СБУ за фактами масового мору риби

6 лет назад 0

23 липня на Херсонщині було зафіксовано масовий мор риби. Сьогодні у Департаменті екології Херсонської ОДА оприлюднили результати аналізу води, яку відібрали у водоймах.

«За результатами проведених досліджень встановлено перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) по нітритам, нітратам по залізу загальному . Розчинений кисень в Каховському водосховище встановлював 3,19 мг/дм3, в р. Дніпрі — 2,11 мг/дм3 при ГДК 6,0 мг/дм3. При проведенні досліджень місткості небезпечних речовин у м’язах замореної риби виявлені пестициди»,- повідомляє директор Департаменту екології та природних ресурсів Юрій Попутько.

Також у департаменті повідомили, що вже скликано засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, для встановлення причин масової загибелі риби.

"Державною екологічною інспекцією у Херсонській області направлено листи до Служби безпеки України з проханням виявити на території Запорізької та Херсонської області невідомі отруйні речовини або суб’єктів господарювання, яки скидають таки речовини, що становлять загрозу для навколишнього середовища та населення зазначених областей", — додав Попутько.

Дана ситуація викликала обурення та занепокоєння у місцевих мешканців.

«Я проживаю біля річки Дніпро і кожен рік водойма червоного кольору, кожного року багато мертвої риби. І за ці роки не можете встановити причину?», — обурилась у соцмережі Лілія Соколенко.

Антон Костюк