Херсонський Водоканал заасфальтував більше, ніж розкопав

7 лет назад 0

За 2017 рік (станом на 20 червня) Водоканалом, завдяки використанню власної дорожньої техніки, у місцях розкопок відновлено 916 м 2 асфальту при загальній площі розриттів 824 м2.

Протяжність водопровідної мережі в Херсоні перевищує 914 км. Більше 50% вже відпрацювала свій нормативний термін служби. Кожного дня Водоканал ліквідує 4-5 аварій на водопровідних мережах, більшість з яких вимагають розриття асфальтового покриття.

Підрядники, яких залучав Водоканал для відновлення асфальту, в першу чергу виконували масштабні планові роботи з ремонту вулиць, а розриття Водоканалу відновлювалися за «залишковим принципом» (до внутрішньо-квартальних ділянок масивна дорожня техніка не могла дістатись взагалі). Станом на 01 січня загальна цифра площі, що потребувала відновлення покриття, складала 2009,4 м 2 .

Для вирішення цієї проблеми у вересні 2016 року за кошти міського бюджету Водоканалом була придбана унікальна дорожня техніка європейського рівня (посилання): рециклер RCA-1200 польської фірми «ROLLEX» та дорожній міні-каток JCBVMT160-80, які завдяки компактній конструкції можуть відновлювати асфальтобетонне покриття на різних майданчиках (двори, під'їзні дороги, вулиці житлових районів, місця паркування тощо).

Нова техніка почала системно працювати з квітня поточного року (ремонтувати асфальт в осінньо-зимовий дощовий період не має сенсу). Станом на 20 червня вже заасфальтовано на 92 м2 більше, ніж розрито. Таким чином, Водоканал планомірно усуває недоробки минулих періодів, паралельно приводячи у порядок цьогорічні місця аварій.

Для довідки. Для оновлення водопровідних мереж необхідно щорічно заміняти не менше 5% від їх загальної протяжності (приблизно 45 км). Фактичні обсяги заміни значно нижче і становлять 5-6 км на рік. Причина в тому, що жорсткість тарифного регулювання не забезпечує нагальних потреб підприємства в фінансових ресурсах та не дозволяє виходити на нормативні обсяги капітального ремонту основних фондів. Це змушує підприємство замість попереджувального ремонту займатися, здебільшого, усуненням аварійних ситуацій.