Якби не ворожі обстріли, ми б уже мали знов квітучу Херсонщину, – Соболевський

6 месяцев назад 0

До річниці звільнення Херсона та правобережної частини області, про стан справ у громадах розповідає перший заступник голови-керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради, голова обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Соболевський.

Про російські обстріли

Обʼєктивно, усе що завгодно краще, аніж окупація. Тому, можна сказати, що це був щасливий рік для Херсонщини, бо це рік свободи. На жаль, безпекова ситуація зараз настільки складна, що ми фактично кожен день втрачаємо наших людей. Російська армія щодобово масовано обстрілює звільнені громади: житлові будинки, лікарні, навчальні заклади. Усе під вогнем – це тактика терору, яку реалізують російські військові.

Значна шкода регіону заподіяна й російським терактом на Каховській ГЕС: багато людей залишилися без домівок або їхнє житло суттєво пошкодила вода. Але попри це, можу сказати, що завдяки тому, що українці є дійсно героїчним народом – життєдіяльність на Херсонщині поступово відновлюється, наскільки це можливо за таких безпекових умов. У нас працюють лікарні, комунальні служби, ДСНС, які задіяні в рятувальних операціях цивільних. Свою діяльність намагається відновити навіть бізнес, хоча це дуже складно. Наші аграрії працюють у складних умовах, але дають врожай, працюючи на замінованих територіях. Мінна загроза – друга з небезпек, після обстрілів, через які ми втрачаємо людей. Ще дуже багато мін та нерозірваних боєприпасів на наших територіях. Крім того, щодня сотні боєприпасів падають на наші землі й частина не детонує. Якби не ворожі обстріли, ми б уже мали знову квітучу Херсонщину.

Про загрозу нового вторгнення в Херсон

Поки Україна не здобула перемогу в цій війні, загроза може бути на будь-якому напрямку. Але те, що можемо сказати: зараз Сили оборони України тримають під вогневим контролем значну територію Лівобережної частини області. Кожен день там знищується певна кількість військової техніки та живої сили окупанта. Насправді найбільші побоювання росіян – це український контрнаступ. Вони розуміють, що мотивація наших військових вища за їхню. Це неможливо навіть порівнювати. Можу сказати, що зараз ЗСУ захищають кожен метр звільненої землі.

Про виїзд із тимчасово окупованих територій

Зараз єдиний маршрут, який дійсно працює, – це через територію росії до країн Європейського Союзу аби повернутися потім в Україну. Це складний маршрут. Фільтраційні блок-пости, у першу чергу ті, що на вʼїзді на територію росії, як то Новоазовськ, там дуже ретельно перевіряють людей. Допитують навіть дітей.

Про ситуацію на лівому березі Дніпра

Звичайно, звʼязок із людьми підтримується. Ми розуміємо, яка гуманітарна й безпекова ситуація в кожній із наших тимчасово окупованих громад. Ми бачимо, які проблеми є. Фіксуємо воєнні злочини з боку росіян і передаємо цю інформацію до правоохоронних органів. Дуже дякую кожному, хто в надскладних умовах терору там, продовжує надавати нам інформацію. Це дозволяє наблизити день звільнення всієї нашої території. Ці люди справжні герої, тому що фільтраційні заходи з боку фсб, росгвардіі, окупаційної поліції – дуже масштабні. Окремо можна зазначити, що на тимчасово окупованій частині області продовжується примусова паспортизація. Без російського паспорта наші люди не можуть отримати медичні чи соціальні послуги. Зараз фактично неможливо не віддати свою дитину до російської школи. Але навіть за цих умов час від часу до нас доходить інформація, що наші діти чинять спротив окупантам – влаштовують акції протесту. Коли навчальний день розпочинається з гімну рф, цілий клас може відмовитися вставати. Потім викликають батьків до школи, приїжджає поліція, йдуть погрози про позбавлення батьківських прав та все інше. Але люди не здаються. Вони живуть з Україною в серці та дуже чекають на звільнення.