Журналіст Олег Батурін через погрози звернувся до поліції»/>

4 месяца назад 0

Через хвилю погроз журналіст Олег Батурін 4 січня 2024 року зареєстрував у Національній поліції України заяву про скоєння злочину за ознаками ч. 1 ст. 345-1 Кримінального кодексу України – погроза або насильство щодо журналіста. Про це він повідомив у своєму фейсбуці.

Олег Батурін пов’язує погрози на власну адресу через оприлюднену ним інформації про салтикова до його персони з оприлюдненням інформації про Валерія Салтикова, депутата Херсонської облради від політичної партії «Європейська солідарність» і підтвердив це Медіаплатформі «Вгору»:

«Це пов'язано з фігурантом публікації, а в цьому немає абсолютно жодних сумнівів. Я і раніше отримував різноманітні погрози, але вони були поодинокі  й характер цих повідомлень прямо вказував на те, що пишуть або колаборанти, або зрадники, або громадяни Російської Федерації, які підтримують війну проти України. А зараз, саме після публікації про те, що депутат Херсонської обласної ради Валерій Салтиков зареєстрував свій бізнес в російській юрисдикції, почалася нетипова хвиля погроз від різних людей – і тих, які ховаються під анонімними акаунтами, і від неанонімних».

Погрози тривають і досі, навіть сьогодні, розповідає журналіст:

«У більшості цих випадків, вони самі вказують на тему, пов'язану з Валерієм Салтиковим, відверто погрожують і «прибрати», і покалічити – не соромляться описувати те, що планують робити».

Це не перше звернення Олега Батуріна до поліції стосовно погроз через професійну журналістську діяльність, однак у 2019 році поліція навіть не хотіла реєструвати його заяву на Павла Філіпчука, тодішнього депутата Херсонської облради від Опоблоку, який нині очолює окупаційну адміністрацію Каховки. Наразі журналісту поки що невідомо, чи внесена його заява в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

«Просто часу минуло не так багато. Я вчора лише десь о четвертій годині дня фізично зареєстрував цю заяву у відділеній поліції. І зараз чекаю на першу реакцію», – повідомив Олег Батурін.

До відома: 31 грудня Херсонський обласний осередок партії «Європейська солідарність» оприлюднив у фейсбуці інформацію, що має документальні підтвердження зради свого однопартійця Валерія Салтикова із запевненням, що всі колаборанти будуть звільнені з партії незалежно від свого статусу – депутат він чи просто член партії.  Валерій Салтиков – депутат Херсонської обласної ради від «Європейської солідарності», ексголова Каховської райдержадміністрації, бізнесмен, що отримав російський паспорт і зареєстрував свій бізнес згідно з законодавством РФ.

Нагадуємо, Олег Батурін, який спеціалізується на журналістських розслідуваннях, активно висвітлював події в Каховці в умовах окупації, у березні 2022 року потрапив у полон російських окупантів. Історія його викрадення набула резонансного розголосу, звільнити журналіста вимагали депутати Європарламенту. Пізніше Олег Батурін заявляв, що за його викраденням стояв окупаційний очільник Нової Каховки Володимир Леонтьєв. У червні 2022 року журналіст був нагороджений орденом «За заслуги III ступеня».