Квиток в один кінець для окупантів: яка ситуація на Кінбурнській косі

9 месяцев назад 0

Росіяни називають виїзд на західну частину Кінбурнської коси для виконання вогневих завдань "квитком в один кінець". Сили оборони на південному напрямку влучно і швидко відпрацьовують по окупантах.

Про це та ситуацію в цілому на Кінбурнській косі розповіла керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

За словами речниці, кількість і концентрація російських військ на Кінбурнській косі не зменшується. Вони мають там сталий контингент. Час від часу його ратують, тому що знаходитись там важко.

“У більшості випадків вони намагаються гатити з-за будинків мирних мешканців, ховаючись за "живим щитом", як це в них заведено. Але бачимо, що морально-психологічний дух там дуже невтішний. Вони пиячать, дуже різними способами намагаються зняти стрес. Бо в них немає перспективи виходу звідти, а командування зобов’язує тримати позиції”, — розповідає Наталія Гуменюк.

За її словами, час від часу вони все обстрілюють з Кінбурнської коси Очаківську і Куцурубську громаду на Миколаївщині. Днями з реактивних систем залпового вогню вони поранили п'ятнадцятирічну і двадцятирічну дівчат.

Небезпечно використовувати як морський транспортний шлях Дніпровсько-Бузький лиман через постійні обстріли на цьому напрямку.

“Там навіть місцевим мешканцем неможливо використати транспортні шляхи для евакуації з Кінбурнської Коси. Їх населені пункти фактично по периметру заміновані ворогом для того, щоб залишатися там живим щитом і нікуди не зникати, а бути захистом для окупантів”, — говорить речниця.

Як вона зазначає, росіяни самі ж підриваються на своїх мінах, оскільки не знають, де вони самі ж подекуди замінували території. “І цей процес щільного замінування повернувся до них зворотним боком”.

Наталія Гуменюк інформує, що на тимчасово окупованих територіях Херсонщини, як і раніше, росіяни змушують брати людей російський паспорт. Мінімально покращити своє становище: отримати медичну та іншу допомогу, виїхати з підтопленої території, “можна винятково в обмін на червоненький паспорт”.

Роблять вони це для того, аби сформувати для себе мобілізаційний ресурс. До того ж для псевдовиборів у майбутньому їм потрібен електорат.

Нагадаємо, на Кінбурнській косі постраждали від пожеж 5 тисяч гектарів Національного парку. За рік від початку російського вторгнення на косі спостерігали понад 130 пожеж.