На Херсонщині було 60% всього крапельного зрошення по Україні, яке майже повністю знищене, – Дмитро Юнусов

6 месяцев назад 0

Проблема в тому, що Херсонщина втратила 94% зрошення. Офіційно в нас було 427 тисяч гектарів зрошувальних земель, з яких активно використовували 320 тисяч.

Про це під час прямого ефіру Медіаплатформи “Вгору” розповів виконувач обов’язків директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОВА Дмитро Юнусов.

“У нас (на Херсонщині – ред.) було 60% всього крапельного зрошення по Україні, 44 тисячі гектарів, то ми на сьогодні все це втратили”, – повідомив Юнусов.

За його словами, через відсутність системи поливу більшість аграріїв відмовилися вирощувати овочеві культури, такі як кукурудза та соя.

“Ми зараз, як дозволяє безпекова ситуація, визначаємо ті локальні зрошувальні системи на правому березі, які можливо відновлювати без відбудови греблі Каховської ГЕС. На даний час ми займаємося Інгулецькою зрошувальною системою. Ми можемо відновити зрошення на площі 18,2 тис. гектарів”, – зазначив очільник Департаменту.

Також він розповів, що в цьому році зрошення було лише на 500 гектарів земель.

“450 гектарів – це землі Музиківської громади, де вирощувалися томати, на інших 50 гектарів, де було зрошення, у нас фермер вирощував кукурудзу”, – додав Дмитро Юнусов.

Також відбувся прямий ефір із професором Олександром Ходосовцевим, де говорили про спростування гіпотез щодо опустелювання та заростання дна Каховського водосховища бур'янами.

Раніше ми писали, що на деокупованій Херсонщині триває посівна озимих культур. Цьогоріч їхня площа орієнтовно складе 64 тисячі гектарів. Уже засіяли 8,4 тисячі гектарів.