Нацбанк утричі підвищив ліміт зняття готівки з валютних рахунків

2 года назад 0

Це стосується зняття готівки іноземної валюти в Україні та за кордоном до 100 тисяч гривень в еквіваленті, повідомила пресслужба Нацбанку.

Зокрема, відучора  почала діяти низка змін щодо обігу валюти.

  • Денний ліміт на зняття готівки в Україні з рахунків у іноземній валюті зросте з 30 тисяч грн до 100 тисяч грн в еквіваленті. Цей ліміт чинний і на зняття валюти за кордоном із рахунків в іноземній валюті, що відкриті в українських банках;
  • За кордоном зняття валюти з гривневих рахунків обмежено в 100 тисяч грн на місяць, аби запобігти виведенню капіталу за кордон у значних обсягах. Денний ліміт у 100 тисяч грн на зняття коштів в Україні з гривневих рахунків лишається.

Нацбанк нагадує, що зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків за товари та послуги, вони здійснюються без обмежень.

Також регулятор дозволив без обмежень переказувати гроші на оплату навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном, розширивши перелік винятків заборони на транскордонні операції.

Також НБУ обмежив до ліміту у 100 тисяч грн на місяць перекази коштів на рахунки за кордоном між фізичними особами. З цією ж метою до 100 тисяч грн обмежено операції із використанням платіжних карток для придбання активів, які конвертуються на грошові кошти та належать до операцій quasi-cash. Наприклад, купити криптовалюти на понад 100 тисяч грн українською карткою не вдасться. 

Також до quasi-cash операцій належить: поповнення електронних гаманців (зокрема, Paypal), брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.