Підозрюється в колабораціонізмі член окупаційної виборчої комісії зі селища Дарʼївка на Херсонщині»/>

4 месяца назад 0

СБУ повідомила про підозру в колабораціонізмі Віталію Сиваку, який був членом окупаційної виборчої комісії під час проведення незаконного референдуму в селищі Дарʼївка на Херсонщині.

Про це повідомляє Медіаплатформа "Вгору" з посиланням на текст підозри. 

Як ідеться в повідомленні, 53-річний Віталій Сивак, що проживає в селі Микільське, як проросійськи налаштований, добровільно погодився на участь у проведенні в окупованому селі Дарʼївка Херсонського району незаконного референдуму про вихід Херсонської області зі складу України. 

У період із 23 по 27 вересня 2022 року чоловік, як член окупаційної виборчої комісії, зі списками виборців, бюлетенями та скринькою для голосування обходив мешканців селища Дарʼївка. Сивак активно пропонував їм  проголосувати, документував тих, що проголосували.

27 вересня 2022 року окупаційна Центральна виборча комісія Херсонської області за результатами підрахунку всіх бюлетенів визнала незаконний референдум таким, що відбувся. Відповідно до його результатів, 87.05 % виборців виявили бажання за входження Херсонської області у склад РФ.

Чоловікові може загрожувати ув’язнення до 10 років із конфіскацією майна. 

У вересні 2023 року Росія провела псевдовибори на окупованих територіях України. Рада Європи засудила ці псевдовибори, назвала їх такими, що порушують міжнародне право, а їхній правовий статус – нікчемним. Російська влада заявила, що кандидати від путінської партії нібито лідирували в Херсонській області.