Підроблені підписи та фальшиві договори про оренду: у Голопристанському районі керівник ФГ «Надія-В» Віталій Волошиновський незаконно відбирає землю у селян

4 года назад 0

Сфальсифіковані документи та прямі погрози. Вже більше року 8 мешканців села Круглоозерка Голопристанського району Херсонській області знаходяться під постійним тиском «місцевих авторитетів». На відеокадрах, які потрапили до нашої редакції зафіксована одна з таких «зустрічей».https://khersontv.com/wp-content/uploads/2020/05/vydeo-1.mp4https://khersontv.com/wp-content/uploads/2020/05/vydeo-2.mp4

Причиною розбрату стали 8 земельних паїв, загальною площею понад 28 гектарів. Власники землі розповідають: «ласий шматок» ще у 2009 році приглянувся керівнику фермерського господарства «Надія-В» Віталію Волошиновському. Тоді він заключив з селянами домовленість про користування землею на термін в 10 років, майже за безцінь. При цьому пан Віталій пообіцяв людям оформити угоду офіційно, але пізніше. Однак ніяких договорів про оренду з людьми так і не уклали.

Віталій Волошиновський, керівник фермерського господарства «Надія-В»

Зі слів селян, за цей час Віталій Волошиновський неодноразово порушував умови користування землею. Зокрема, циклічність посіву відбувалась через рік. Хоча, за правилами, періодичність становить один раз на сім років. Люди обурені, адже таке зневажливе ставлення призвело до «виснаження» ґрунту та зниження рівня плодючості землі. Тож у 2019 році вони почали відновлювати права на користування земельними ділянками, зокрема самостійно сплачувати податки на паї.

Про припинення домовленостей селяни попередили Віталія Волошиновського в письмовий формі заздалегідь, взимку 2019 року. Тоді ж їх буденні дні перетворилися у суцільний жах. Власники земельних паїв діляться, першими «поговорити» з ними приїхали відомі у Херсонській області брати Кальченко. Потім почали залучатися і «місцеві авторитети», які вже були замішені у справі по незаконній вирубки лісових масивів на території Голопристанського район (с. Гладківка та с. Нова Збур’ївка). Використовує для залякування пан Волошиновський і знайомих селян, які працюють у ФГ «Надія-В».

Так власнику одного зі земельних паїв Сергію Міхєєву зателефонував місцевий мешканець Олександр Пригода, який працює водієм у ФГ «Надія-В». Він зазначив, що необхідно терміново врегулювати організаційні моменти по податкам на землю, які пан Сергій сплатив у сільську раду. В той час чоловік був на роботі, тож і запропонував Олександру під’їхати туди. Однак на зустріч замість Олександра Пригоди приїхали представники Віталія Волошиновського – згадані вище «місцеві авторитети».

Люди не приховують, вони бояться за своє життя, тому були вимушені найняти для охорони службу безпеки «Шторм».

Та окрім морального тиску в справі з’явилися договори про оренду паїв, укладені між керівником ФГ «Надія-В» та селянами в 2007-2009 роках і автоматично продовжені у 2017 році. Люди наголошують, ніяких документів вони не підписували.

Підроблені договори власники земельних паїв пояснюють так: «Коли у 2009 році ми домовлялися з паном Віталієм про користування паями, ми дали йому копії державних земельних актів для визначення межи всієї ділянки. Зараз же ці паї мають зовсім інші реєстраційні номери». За словами селян, Віталій Волошиновський підробив підписи разом з Надією Риженко, яка в той час займалася цим питанням.

Надія Риженко, представниця Віталія Волошиновського

За низкою правопорушень мешканці села Круглоозерка Голопристанського району Херсонській області звернулися до адвоката та подали колективний позов до суду на Віталія Волошиновського і фермерське господарства «Надія-В». Нині на розгляді в Голопристанському районному суді знаходиться чотири цивільні справи за фактом встановлення недійсними договори про оренду землі між Віталієм Волошиновським та власниками земельних паїв. Також Голопристанським відділенням поліції Новокаховського відділу поліції ГУНП в Херсонській області було відкрито кримінальне провадження за 1 ч. ст.358 Кримінального кодексу України. Санкції статті передбачають штраф у розмірі до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 2 років. Наразі правоохоронні органи збирають документи для проведення судово-почеркознавчої експертизи щодо наявних у розслідуванні договорів про оренду.

Вже при публікації матеріалу нашій редакції повідомили, що до власників земельних паїв з прямими погрозами знову приїхали представники Віталія Волошиновського.