Наріман Джелялов відзначає третій день народження за ґратами: дружина кримського політв’язня розповіла про його стан

2 недели назад 0

Першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову, якого окупанти у Криму засудили до 17 років ув'язнення, 27 квітня виповнюється 44 роки. У російській в'язниці у нього погіршився стан здоров'я: сипляться зуби, турбують міжхребцеві грижі, з'явилась припухлість в зоні варикозу.

Про це повідомила дружина політв'язня Левіза Джелялова у коментарі .

Жінка розповіла, що спілкується із чоловіком переважно листами, які надходять раз в тиждень із в'язниці в російському Мінусінську, Красноярський край. Раз на місяць йому дають подзвонити, розмови тривають приблизно по 15 хвилин. Політв'язень вже почав забувати та плутати голоси дітей, адже цього часу, на її думку, недостатньо, аби встигнути поспілкуватися з усією родиною.

Також Джелялова повідомила, що у лютому він перехворів на коронавірусну інфекцію. Понад два тижні стан був важкий, близько тижня у чоловіка спостерігалась висока температура, понад тиждень сильно кашляв. Медичними препаратами його не забезпечували, лікувався народними засобами: часник, цибуля, багато води.

Крім того, у Джелялова посилилися і симптоми хронічних хвороб, зокрема міжхребцеві грижі, які дають больовий синдром на спину.

"Щодо варикозу, у нього з'явилася якась там припухлість. Ну ми не можемо зрозуміти, чи це від варикозу, чи ні. Тому що там теж не можуть нічого сказати лікарі, не надають ніякої допомоги. Що стосується зубів, це дуже складна теж ситуація. Він уже не може харчуватися твердою їжею. Тобто йому боляче вже. Ну, наприклад, горіхи він вже не може їсти. Випадають дуже зуби і кришаться прямо" , — говорить жінка.

Наріман написав заяву, щоб відвідати стоматолога, але як він пише у листі, там два-три місяці в'язні чекають на прийом лікаря.

Жінка політв'язня розповіла, що вчора вже написала вітального листа з днем народження, бо сьогодні, за розкладом, день, коли йому передають листи. Ніякого подарунка Левіза передати не змогла, оскільки пакунок вже відправила нещодавно, а за правилами в'язниці посилку можна передавати раз на пів року, вагою не більше 20 кілограмів. Також вона розповіла, що можна відправити чоловіку 8 тисяч рублів на місяць.

"Вісім тисяч — це дуже мало. Наприклад, тут, коли він перебував у Сімферополі, одна моя посилка у тиждень складалась у 7-8 тисяч рублів",  — наголосила Джелялова.

За тортури він нічого не писав, але зазначив, що відношення трохи краще, адже люди у Краснодарському краї не дотичні до ситуації в Криму.

"Я дуже хвилююсь саме за фізичний стан. Тому що за моральний, психологічний — я взагалі не хвилююсь. Я знаю, що він ніколи не впаде духом, що буде триматися",  — наголосила дружина бранця Кремля.

Як розповів Суспільне Крим адвокат політв'язня Микола Полозов, побачитися з Джеляловим або почути його — проблематично через те, що він перебуває у російській в'язниці.

"Незважаючи на те, що заздалегідь він писав заяву на побачення зі своїми близькими, заздалегідь обговорював з адміністрацією в'язниці дні, йому поки що відмовляють у наданні побачення з сім'єю, посилаючись на те, що графік побачень настільки щільно заповнений, що для нього немає місця",  — зазначив захисник.

За його словами, Джелялов вже понад пів року не бачив близьких. Листи до рідних з в'язниці йдуть із великою затримкою, бо проходять цензуру.

"Звичайно ж, умови там складні у в'язниці, у Нарімана ускладнення стану здоров'я. Я нагадаю, що коли його тримали в слідчому ізоляторі №2, у Сімферополі, незаконно його поміщали в такі умови, де йому заборонялося вдень сідати. Він повинен був зі світанку до заходу сонця стояти на ногах, це негативно позначилося на його хребті, це негативно позначилося на судинній системі, у нього є проблеми з цим. Ніякої допомоги йому ніхто не надає" , — наголосив Полозов.

Він додав, що навіть таблетку від головного болю від місцевих лікарів треба вимагати декілька днів. Вдень у Джелялова година на прогулянку. Його помістили у камеру з ще однією людиною, більше він майже нікого не бачить.

"Суворі умови у в'язниці — це перший рік, далі він переходить на звичайні умови в'язниці, якщо немає жодних стягнень, тоді він зможе отримувати дві посилки на рік. За його настроєм, можна сказати, що Наріман, незважаючи на всі ці поневіряння, на ці тяготи, він продовжує залишатися переконаним істинним патріотом України, патріотом Криму, кримськотатарського народу. Він не зломлений попри те, що йому тяжко. І в цьому сенсі, яким був Наріман до ув'язнення, таким він залишається і зараз",  — заявив Полозов.

Адвокат уточнив, що повномасштабна війна відсунула питання політв'язнів на другий та третій ряд.

"І з великими зусиллями Україні вдається проводити обмін військовополонених, ми бачимо, що вони відбуваються не дуже часто. Що стосується цивільних заручників, політв'язнів, це питання, в принципі, ніяк на даний час не вирішується і не рухається",  — зазначив він.

Що відомо про Нарімана Джелялова та братів Ахтемових Наріман Джелялов — заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який Росія визнала у 2016 році "екстремістською організацією". Азіз і Асан Ахтемови — кримськотатарські активісти.

3 і 4 вересня 2022 року в Сімферополі та в Євпаторії затримали п'ятьох кримських татар — підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза і Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова і Нарімана Джеллялова за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному.

6 вересня 2022 року окупаційний "суд" відправив під арешт затриманих кримських татар.

21 вересня 2022 року окупаційний Верховний суд Криму оголосив вирок першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, цивільному журналісту Асану Ахтемову та його двоюрідному брату Азізу Ахтемову.

Джелялова засудили до 17 років ув'язнення у колонії суворого режиму, штраф 700 тисяч рублів та 1,6 років обмеження свободи пересування.

Асан Ахтемов отримав 15 років терміну, штраф 500 тисяч рублів та 1 рік обмеження свободи пересування. Азіз Ахтемов отримав 13 років позбавлення волі, штраф 500 тисяч рублів та 1 рік обмеження свободи пересування.

У червні 2023 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що адміністрація Сімферопольського СІЗО-2 здійснює моральне та фізичне катування Джелялова та братів Ахтемових.

На початку жовтня 2023 року Джелялова і братів Ахтемових етапували з Криму до російської в’язниці.