Після деокупації Херсонщини 9 дітей загинуло, 66 – поранені. Ярослав Шанько про обов’язкову евакуацію родин із дітьми.

7 месяцев назад 0

З 31 населеного пункту Херсонської області проводитимуть евакуацію родин із дітьми спочатку до Херсона, а потім залізничним чи автомобільним транспортом до більш безпечних регіонів України. З 11 листопада, із часу деокупації Херсонської області, загинуло 9 дітей, 66 – поранені.

Про це під час прямого ефіру Медіаплатформи "Вгору" розповів заступник начальника Херсонської ОВА Ярослав Шанько.

“Евакуація проводиться безплатно в співпраці з Херсонською обласною військовою адміністрацією, національною поліцією Херсонської області та волонтерськими організаціями”, – наголосив Шанько.

За його словами, людям треба взяти з собою речі першої потреби. Передусім це документи, кошти та ліки. 

Також він зазначив, що продуктами, засобами гігієни, речами для вжитку родини будуть забезпечені в місцях куди вони переїдуть.

“Жителів Херсонщини готові прийняти на Миколаївщині, Одещині, також у Кривому Розі, Кропивницькому, Дніпрі, Львові, Києві та Хмельницькому. Там уже підготовлені місця для компактного проживання людей, без даху над головою ніхто не залишиться”, – додав Ярослав Шанько.

Крім гуманітарної допомоги, при необхідності, люди можуть отримати психологічну, юридичну підтримку, медичні послуги та виплати.

“Щодо грошової допомоги, то щомісяця для внутрішньо переміщених осіб виплачують 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю, дітей та 2 тисячі гривень для інших. Також при евакуації залізничним транспортом до міста Хмельницький та автомобільним до Львова передбачені одноразові грошові виплати, які здійснюються на кінцевій точці прибуття. Їхній розмір також складає для дітей або осіб з інвалідністю 3 тисячі гривень, а для всіх інших 2 тисячі гривень”, – розповів чиновник.

З питань евакуації з нашої області звертайтеся до кол-центру: 0800-111-102.

Повний список населених пунктів Херсонщини, в яких оголошена евакуація, дивіться тут.

Сьогодні, 19 вересня, близько 9:35 росіяни обстріляли Корабельний район. Окупанти влучили в тролейбус №9, що рухався вулицею Нафтовиків. Один пасажир отримав поранення, ще один загинув у лікарні. Також помер старший сержант поліції Андрій Тарчинський, який перебував поруч.

Близько 04:00 військові РФ з окупованого лівобережжя атакували село Степанівка Херсонської громади. Російський снаряд влучив у житловий будинок та психіатричну лікарню, загорілося підсобне приміщення.