Потенційними педофілами стануть усі користувачі Інтернету — проект

6 лет назад 0

Народний депутат вирішив захистити суспільну мораль і запропонував визнавати злочинцями споживачів дитячої порнографії. Однак його пропозиція може перетворити на підозрюваних усіх користувачів Інтернету. Про це повідомляє "ЗіБ".

Проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності споживачів дитячої порнографії» (№8589) є доволі простим. Пропонується вважати кримінально караними дії з «придбання творів, зображень або кіно- та відеопродукції, комп'ютерних програм, що містять дитячу порнографію за участі неповнолітніх, чи отримання доступу до такої продукції через мережу Інтернет». Мінімальне покарання — 50 неоподатковуваних мінімумів.

По-перше, в законі «Про захист суспільної моралі» заборонено не тільки придбання, а й зберігання такої продукції. Якщо кримінальна відповідальність наставатиме тільки після доведення факту купівлі, жоден педофіл не опиниться за ґратами. Бо стверджуватиме, що знайшов диск на вулиці й гадки не має, що на ньому.

По-друге, надання і отримання доступу — дві великі різниці. Згаданий закон забороняє перше. Інакше приєднання до мережі Інтернет створюватиме принаймні замах на такий злочин.

Нарешті, як обтяжуюча обставина вказаний вік дитини, яку залучено до створення порнографії. Якщо їй буде менше 14-ти, нардеп пропонує відправляти за грати мінімум на 3, максимум на 10 років (у разі повторності). Проте який експерт здатен відрізнити за зображенням дитину віком 13 років 11 місяців від 14-річної? А коли «ціна» питання — штраф чи ув’язнення, сумніви мають трактуватися на користь обвинуваченого.

Тож за таким законом навряд чи вдасться когось покарати. Але підстав для порушення кримінального провадження він додасть.