Реорганізація лікарень у комунальні некомерційні підприємства: “за” і “проти”

5 лет назад 0

До 2020 року всі заклади охорони здоров’я мають пройти процес автономізації. Лікарні повинні реорганізуватися з бюджетної установи у комунальне некомерційне підприємство. Це наступний етап медичної реформи. Однак на Херсонщині цей процес проходить «зі скрипом». Лише половина закладів змінили статус.
За показником реорганізації закладів медицини Херсонщина на передостанньому місці в Україні – відзначає заступник Міністра охорони здоров’ я Павло Ковтонюк. Він з робочим візитом прибув на Херсонщину, щоб обговорити етапи трансформації медичних установ з керівництвом області та головними лікарями.
Нагадаємо профільний міністр Уляна Супрун звинуватила депутатів Херсонської облради у зриві медреформи в регіоні. Після того як вони звернулись до уряду з проханням відтермінувати реорганізацію закладів охорони здоров’я. Позицію депутатського корпусу пояснила заступник голови Херсонської облради Оксана Рукавішнікова.
Оксана Рукавішнікова підкреслила, що додаткових коштів, необхідних для реорганізації лікарень в обласному бюджеті немає. До того ж регіон може потрапили у фінансову пастку, оскільки кошти НСЗУ не покривають витрат на харчування, закупку паливно-мастильних матеріалів, оплату комунальних послуг.
Оксана Рукавішнікова підкреслила, що Херсонська обласна рада не проти медичної реформи, але поки не буде знайдено вирішення фінансових проблем, питання щодо реорганізації медичних закладів Херсонщини, на жаль, так і залишається відкритим.