Reuters: Росія засекретила дані про вивезених із Херсонщини дітей»/>

4 месяца назад 0

Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла із Херсонщини до Криму чи РФ.

Про це повідомляє британська агенція новин у своєму розслідуванні.

Журналісти Reuters витратили шість місяців на розслідування щодо долі зниклих безвісти українських дітей, які не мають родичів, які б за них заступилися. Історії цих дітей здебільшого залишаються прихованими й ці діти мають невеликі шанси повернутися в Україну, йдеться в матеріалі.

Зокрема, у розслідування йдеться про долю: Світлани та Діани Берензон, Івана Батигіна, Маргарити Прокопенко, Іллі Ващенко, Зоріка Ібряна та Дениса Костєва.

Зазначається, що у деяких випадках дітей показують у телешоу та відео через їхню пропагандистську цінність.

“Депортація завдала величезних людських збитків: братів і сестер розділили, молодь налаштували один проти одного, а дітей дошкільного віку залишили без родичів. Щоб на них не претендували – сховали на підконтрольній Росії території. Повернення цих дітей є важким завданням, кажуть волонтери та офіційні особи в Україні, і робота стає важчою з кожним днем, оскільки діти стають старшими та піддаються російському впливу”, – пишуть журналісти.

Згідно з інформацією Reuters, у телефонному дзвінку із заступником директора «Йолочки» Віталієм Уткіним, стало відомо, що інформація про українських дітей-сиріт є суворо конфіденційною, за наказом Аксьонова, призначеного Кремлем главою Криму. За його словами, питання також взято на контроль в офісі російської уповноваженої з прав дітей.

Мирослава Харченко, головна юристка організації Save Ukraine, наголосила, що Росія накрила завісу таємниці щодо українських дітей, яких примусово вивезли до Росії після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

«Кожна дитина — ще один доказ для цієї справи, і вони це розуміють», — сказала Харченко, маючи на увазі російських чиновників.

Депортована дівчинка Ліза Бацура, яку вдалося матері повернути на підконтрольну територію Україні розповіла, що їх змушували співати російські пісні. За її словами, проросійські наглядачі та директори табору хотіли, щоб діти запам’ятовували тексти патріотичних мелодій на випадок, якщо до них приїдуть “важливі гості” з Росії.

За словами Уповноваженого України з прав людини у заяві Reuters, станом на початок жовтня 2023 року вдалося повернуто 386 дітей. 

На початку повномасштабного вторгнення Росії під опікою дитячого реабілітаційного центру в Степанівці перебували 52 дитини. В окупованій Херсонщині їм загрожувала депортація, але керівник закладу подбав, щоб вони залишилися в Україні. Читайте його історію.