Сальдо поширив відео, де нібито український військовий погрожує жителям Херсонщини. Гуменюк пояснила, чому це неправда»/>

4 месяца назад 0

Призначений Росією окупаційний голова Володимир Сальдо 16 січня опублікував відео, на якому чоловік у військовій формі на фоні українського прапора погрожує жителям Херсонщини, зокрема Генічеська, які співпрацювали з РФ. Речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк каже, що це російське ІПСО, яке повинне налаштувати мешканців проти ЗСУ.

“Так, нас багато загинуло, але скоро ми повернемо землю Херсонщини й виріжемо кожного виродка, хто допомагає і допомагав оркам. Скоро в Генічеську буде ріки крові. Азовське море стане червоним, а ми, морпіхи, будем купатись у цій крові. Чекайте”, – сказав чоловік на відео.

Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк у коментарі “Вгору” сказала, що кожен може зрозуміти, що чоловік неправильно промовляє українські слова. Відео, очевидно, ІПСО (психологічна операція) Росії.

“Сили оборони ніколи нікому не погрожували, тим більше такими кривавими розправами. А всі ці наративи завжди йдуть з-за “поребрика”. І розповіді про розп'ятих хлопчиків, про людожерство української нації взяті з методичок. І це абсолютно очевидно”, – пояснює Наталія Гуменюк. 

За її словами, присутність ЗСУ на лівобережжі надихає людей, які довго проживали в окупації та потерпають від російських окупаційних військ. Тож російські окупанти намагаються налаштувати населення проти української армії. Вони намагаються просунути наративи, що Україна буде мститися людям.

“Навпаки, ми завжди у своїх зверненнях говоримо, якщо стоїть питання виживання – стоїть питання життя. Цивільних людей в окупації ніхто не готував до війни, від них ніхто не вимагав надлюдських здібностей.

І вони змушені (брати російську допомогу, паспорт РФ – ред.) заради своїх близьких, власного здоров'я, тому що є люди, наприклад, інсулінозалежні, які просто не можуть вижити в інших умовах. Вони зобов'язані зберегти своє життя для того, щоб потім із поверненням України, відновити своє українське громадянство”, – говорить Наталія Гуменюк. 

Володимир Сальдо – колишній міський голова Херсона з 2002 до 2012 року. Був нардепом від ОПЗЖ. Після російської окупації Херсона його призначили окупаційним головою Херсонщини. 

28 квітня 2022 року йому оголосили першу підозру в держзраді, згодом Володимиру Сальдо повідомляли підозри й за інші злочини, наприклад, за причетність до викрадення й катування людей у Херсоні. У липні 2023 майно Сальдо й майно, що належить його доньці та колишній дружині, передали державі.