Санаторій «Дніпро» – базовий заклад для дітей з хворобами органів дихання та ЛОР-органів

4 года назад 0

Отримати якісну безкоштовну лікувально-профілактичну допомогу в обласному дитячому пульмологічному санаторії «Дніпро» щороку приїжджають діти з усіх куточків Херсонщини. Адже цей комунальний заклад – єдиний в області має багаторічний досвід реабілітаційного лікування дітей зі сформованими рецидивуючими та хронічними проблемами органів дихання та ЛОР–органів.

Тільки за минулий рік майже 1200 дітей отримали висококваліфіковану санаторну допомогу у поза домашній та поза лікарняній обстановці. Практично всі діти, а це малеча від 2 до 7 років, перебувають там цілодобово на весь термін путівки, а це – упродовж місяця цілорічно. Багато серед маленьких відвідувачів санаторію діточок з малозабезпечених та багатодітних родин, дітей-сиріт. Вже тривалий час заклад також опікується реабілітацією дітей переселенців з зони бойових дій на Сході України, а також дітей учасників АТО та ООС.

Депутати Херсонської обласної ради спільно з головними лікарями обласних медичних закладів ретельно вивчають та аналізують ситуацію з функціонуванням комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я в умовах реформування галузі. Особливу увагу обласні депутати приділяють дітям, підтримуючи та розвиваючи систему дитячого санаторного та реабілітаційного лікування. Саме тому Херсонська обласна рада на сесії 20 грудня 2019 року ухвалила рішення про створення потужного дитячого медичного реабілітаційного центру на базі санаторію «Джерельце» у Новій Каховці та введення його до структури КНП «Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня». Це дозволить розширити кількість профілів, за якими буде надаватися послуга, та дасть змогу охопити 100% дітей області, які потребують реабілітації за багатьма напрямками.

Крім цього, акцент зроблено на підтримці потужного Херсонського обласного дитячого пульмологічного санаторію «Дніпро», який знаходиться у Херсоні. Депутати проаналізували показники його роботи за останні 3 роки і побачили: щороку збільшується кількість оздоровлених дітей, покращується матеріально-технічна база. Найбільше заклад відвідали маленькі пацієнти з Голопристанського, Білозерського, Бериславського, Великоолександрівського, Горностаївського, Скадовського та Каховського районів, а також Дніпровського, Суворовського та Корабельного районів міста Херсона. Влітку потік малечі зростає. В санаторії працюють педіатри, отоларинголог, стоматолог. Діти отримують 5-ти разове збалансоване повноцінне харчування. Процес оздоровлення має комплексний, суворо індивідуальний підхід і включає в себе приймання піно-кисневих коктейлів, фізіотерапевтичні процедури, фіто-аерозоль, ЛФК та масажів. Як невід’ємна частина реабілітаційної програми використовується сучасна ефективна небулайзерна терапія, яку, за необхідності, діти отримують цілодобово. Успішно працює кабінет для проведення галотерапії – соляна кімната. Діти також отримують планову консультацію позаштатними дитячими спеціалістами дитячої обласної клінічної лікарні, а також, за необхідності, отримують направлення на обстеження.

Малята цілодобово перебувають під наглядом висококваліфікованого персоналу – лікарів, медсестер, вихователів, тому вони швидко адаптуються. Зручне розташування санаторію, наявність озелененої території, достатньої кількості майданчиків дає змогу проводити значну кількість часу на свіжому повітрі. А ще – діти постійно займаються творчістю – виготовляють сувеніри, відвідають музичні заняття та власний ляльковий театр, мають безліч ігор та цікавих іграшок, які розвивають моторику та кмітливість. Отже час плине не тільки з користю, а й з незабутніми враженнями.

Сьогодні санаторій «Дніпро» є лідером санаторного лікування діточок нашої області. Його функціонування є вкрай важливим у зв’язку з широким впровадженням у медичну практику методу етапного лікування бронхо-легеневих захворювань у дітей, коли хвору дитину після знищення гострих явищ направляють на реабілітаційне лікування у санаторій, а, по можливості, безпосередньо з лікарні після стаціонарного лікування. Тож, цей заклад й надалі залишається базовим для надання реабілітаційної допомоги дітям з хворобами дихальної системи та ЛОР-органів.