Щеплення або апарат ШВЛ? В облдержадміністрації розповіли про п’ятий етап вакцинації

3 года назад 0

Про хід вакцинальної кампанії на Херсонщині, роботу центрів масової вакцинації, стаціонарних пунктів щеплень та старт 5-го етапу говорили під час брифінгу у Херсонській обласній державній адміністрації.

Очільник області Сергій Козир та головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич розповіли журналістам чому необхідно щепитися якнайскоріше та відповіли на всі поставлені запитання.

Голова облдержадміністрації повідомив, що 5-й етап вакцинації, коли щеплення може отримати кожен охочий, стартував вчора. Для його ефективності в області працюють 10 центрів масової вакцинації, діє 91 пункт щеплень та мобільні бригади:

«На Херсонщині наразі використано 105 394 дози вакцин, в тому числі І дозою щеплено 69 045 осіб, ІІ дозою – 36 349 людей. Проте ми розуміємо, цього зовсім не достатньо. Тож, наше завдання залишається незмінним — зробити всі можливі кроки, аби за найближчі три тижні провакцинувати до 5 тисяч осіб на добу. Сьогодні вакцин достатньо, щепитися можна будь-якою на вибір: Moderna, Oxford/AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac (Sinovac Biotech) та Comirnaty (Pfizer-BioNTech). Також ми єдина область в Україні яка отримала 50 000 експрес-тестів. Особливо наголошую,запис у чергу на вакцинацію через сайт чи мобільний додаток “Дія” перестає працювати, адже доступ до вакцинації відкритий для всіх».

У свою чергу Юрій Ромаскевич підкреслив, вірус COVID-19 постійно мутує, а випадки коронавірусної хвороби, викликаної новим штамом Дельта, вже зафіксовані в Україні. Тому, лише своєчасно вакцинувавшись, кожен із нас може уберегти себе та бизьких від нової хвилі інфекції:

« На жаль, останні декілька днів ми спостерігаємо зростання випадків захворюввання на коронавірус. І така динаміка спостерігається по всій країні. Чимало серед хворих – дітей, тож Херсонщина готується до третьої хвилі пандемії. Іншого шляху, ніж вакцинація та створення колективного імунітету не має. Всі вакцини схваленні та рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я та мають ефективність до 95 %, але ефект проти летальних випадків – майже стовідсотковий. Херсонська обласна державна адміністрація постійно контролює ситуацію та працює над подоланням коронавірусу».

Також в області планується посилення карантинних обмежень та збільшення COVID – патрулів. Активно ведеться роботи і у туристично – курортних зонах.