Шість років позбавлення волі за сприяння псевдореферендуму: вирок прибиральниці Новоолександрівської сільради»/>

3 месяца назад 0

Технічну працівницю сільради Новоолександрівської громади Бериславського району Херсонської області Тетяну Мартинюк засуджено до шести років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Вирок Теплодарського міського суду Одеської області оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Це вже п’ята місцева колаборантка, яку засуджено за організацію псевдореферендуму на території громади під час окупації.

Раніше вироки отримали Любов Жовба, Надія Таманіна, Оксана Кузьмич, Наталія Боруль.   

Як вже писала Медіаплатформа “Вгору”, Любов Жовба допомагала формувати реєстр “виборців”, готувати приміщення для “дільниці”, агітувала жителів Новоолександрівки, Гаврилівки, Михайлівки та Золотої Балки голосувати. Під час “референдуму” особисто обходила будинки мешканців Михайлівки, роздавала їм “бюлетені” і передавала іншим організаторам псевдореферендуму для “підрахунку”.

Надія Таманіна, Наталія Боруль та Оксана Кузьмич теж обходили в супроводі озброєних військових РФ будинки в селах Новоолександрівка та Михайлівка, вимагали від людей поставити “потрібну” позначку в “бюлетенях”.  

Під час слідства Наталія Боруль виправдовувалася тим, що не було за що жити, а росіяни пообіцяли дати їм по 40-50 тисяч рублів. Але так і не заплатили. 

Ці жінки каялися, співпрацювали зі слідчими та підписали з представниками прокуратури угоди про визнання винуватості. 

За умовами угод, Любов Жовба, Надія Таманіна, Оксана Кузьмич та Наталія Боруль отримали по п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна, із забороною обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських функцій органів державної влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на десять років.

Тетяна Мартинюк свою вину не визнавала. Казала, що влаштувалася на роботу технічною працівницею під час окупації через фінансову скруту. Вона була на утриманні чоловіка, а чоловік у липні 2022 року помер. А Тетяна Южаніна, яка очолювала “виборчу комісію”, погрожувала її звільнити, якщо не допоможе у проведенні референдуму. Тому Тетяна Мартинюк була змушена носити урну під примусом.

Проте місцеві жителі свідчили, що Мартинюк справді не агітувала, але ніякого примусу, коли вона носила урну з бюлетенями по вулицях, – не бачили.

Теплодарський міський суд Одеської області визнав Тетяну Мартинюк винною у колабораційній діяльності за частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України (від п’яти до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої).

Та призначив покарання у вигляді шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, яка пов'язана з наданням публічних послуг строком на 10 років, з конфіскацією всього належного їй майна

Щодо згаданої очільниці “виборчої комісії” Тетяни Южанініної, то вона втекла з села разом з окупантами. Заочний розгляд її справи призначений Приморським районним судом Одеси на 27 лютого 2024 р.

Як Медіаплатформа “Вгору” вже писала, за колабораціонізм засуджено окупаційну заступницю голови Скадовська Тетяну Калиновську.

Читайте також в матеріалах Медіаплатформи “Вгору” про власницю компанії “Херсонліфт” Олену Дмитрук, яку підозрюють в участі у незаконних виборах.