Скільки релігійних споруд на Херсонщині постраждали від російської агресії»/>

4 месяца назад 0

Упродовж 21 місяця повномасштабного вторгнення російські війська повністю знищили або пошкодили на Херсонщині щонайменше 78 релігійних споруд.

Згідно з даними Інституту релігійної свободи, розташованого в Києві, до переліку знищених споруд входили будівлі церков, молитовних будинків, синагог та мечетей.

Основна частина релігійних споруд зазнала руйнувань унаслідок ракетних та артобстрілів, дронових атак та ударів по цивільних об’єктах. Інші ж будівлі розграбували російські військові, або їх закрила окупаційна влада.

Також деякі зі споруд окупаційні органи стали використовувати як адмінбудівлі, а в Таврійському християнському інституті навіть знищували духовну літературу.

Найбільше релігійних об’єктів зруйновано на Донеччині (щонайменше 146) та Луганщині (щонайменше 83). Масштабних руйнувань зазнала й Київщина, де руйнування зазнали 73 споруди.

Унаслідок росту інтенсивності бойових дій і далі зростає кількість зруйнованих споруд, на Харківщині вже зазнали руйнувань щонайменше 62 об’єкти, на Запоріжжі 51, а на Миколаївщині 41.

Не дивлячись на велику відстань від лінії фронту, унаслідок обстрілів постраждали також релігійні споруди в західних областях України.

Утиски вірян та релігійних громад на окупованих територіях

Основним обмеженням релігійної свободи слід вважати заборону використання української мови під час богослужінь. Насамперед це вплинуло на громади Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви, які використовують виключно українську мову під час літургії.

Україномовні релігійні діячі навіть страждали від переслідувань із боку представників російської влади. Окупаційні адміністрації визнавали екстремістською релігійну літературу українською і знищували її.

«Системне впровадження з боку окупантів політики лінгвоциду на окупованих територіях та в районах ведення бойових дій – це злочинне порушення міжнародного права, законів України, що має бути належним чином зафіксоване, розслідуване та представлене до суду. Винні мають бути встановлені та покарані», – висловився стосовно теми Уповноважений із захисту державної мови, призначений Кабінетом міністрів України Тарас Кремінь.

Внаслідок російської агресії відносно релігійної спадщини та літератури, уже 5 релігійних громад Херсонщини прийняли рішення виходу з Московського патріархату.