Стали відомі причини спалаху COVID-19 в обласній лікарні Херсонщини

3 года назад 0

Вчора, 8 квітня, під час брифінгу щодо епідеміологічної ситуації в області голова Херсонської ОДА Сергій Козир повідомив про результати роботи комісії, яка встановлювала причини спалаху коронавірусної інфекції в обласній клінічній лікарні.

За результатами перевірки і опрацюванням всіх матеріалів і документів з’ясовано:

– Не встановлено фактів залучення персоналу відділень до роботи у інших відділеннях.

– Не встановлено фактів надходження до стаціонару пацієнтів без результатів обстеження на COVID-19;

– Не встановлено фактів перебування на робочому місці персоналу з ознаками захворювання, що не виключають COVID-19;

– Встановлено, що клініко-інфекційною комісією своєчасно було проведено оцінку ситуації, що склалася, та вжито заходів щодо попередження розповсюдження.

– Враховуючи, що 2 хворих ортопедичного відділення було виявлено на п’яту добу перебування у стаціонарі, при надходженні до стаціонару були обстежені на COVID-19 з негативними результатами, не виключено, що під час надходження до стаціонару вони знаходились в інкубаційному періоді;

– Серед виявлених ПЛР-позитивних ознаки захворювань мали лише 2 хворих пацієнтів ортопедичного відділення, що стало причиною для організації проведення заходів з ПЛР-тестування 322 медичних працівників за період з 22.03. по 31.03.2021та вжиття обмежувальних заходів;

– У тому числі не мали клінічних ознак хворі гематологічного відділення, відділення гемодіалізу, що дуже сумнівно враховуючи імунний статус пацієнтів;

– Не виявлено клінічних ознак у ПЛР-позитивних медпрацівників (крім одного), також у 19 медичних працівників за результатами обстеження методом ІФА наявна інформація стосовно визначення IgG в значних титрах, що свідчить про минулу інфекцію.

Враховуючи ВКАЗАНЕ ВИЩЕ:

– Ситуація щодо ускладення епідемічної ситуації у лікарні не є типовою.

За досвідом опрацювання 558 випадків захворювань медичних працівників лікарень не вкладається у загальновстановлені трактування та визначення спалахів.

Персонал структурних відділень обстежується методом ІФА.

За результатами перевірки встановлено, що до Головного управління Держпраці надійшло 32 повідомлення про гостре професійне захворювання медичних працівників по кожному випадку створена комісія з розслідування, відповідні копії наказів були надані до Головного управління.

Наразі у структурних підрозділах «Херсонська обласна клінічна лікарня» ХОР є у наявності достатня кількість засобів індивідуального захисту, дезінфекційних засобів, антисептика для обробки рук. Проводиться контроль за використанням Засобів індивідуального захисту, дотриманням правил протиепідемічного режиму, виконанням заходів інфекційного контролю у відділенні

Всі пацієнти, які госпіталізуються планово та ургентно, в обов’язковому порядку обстежуються методом експрес-тестуванням та на наступний день після госпіталізації методом ПЛР, про що є відмітки у історіях хвороби. До отримання негативного тесту ПЛР пацієнти знаходились в окремих палатах з дотриманням суворих заходів санітарно-епідеміологічного нагляду.