Стало відомо, хто з депутатів Херсонської міськради вже подав декларацію»/>

5 месяцев назад 0

Із майже 50 депутатів Херсонської міської ради VIII скликання шість подали щорічні декларації про свої статки за 2022 рік. 

Цю інформацію проаналізувала Медіаплатформа “Вгору” в реєстрі НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції), до якого відновили публічний доступ 10 грудня.

  • Андрій Дмитрієв – декларація. “Партія Ігоря Колихаєва”.
  • Юрій Кирилов – декларація. “Слуга народу”.
  • Галина Лугова – декларація . “Партія Ігоря Колихаєва”.
  • Олена Мазур – декларація. Позафракційна. 
  •  Олена Матвієць – декларація. “Слуга народу”.
  • Ігор Осауленко – декларація.  “Європейська Солідарність”.

Також свою декларацію подав начальник ХМВА Роман Мрочко й один його заступник із десяти – Сергій Орєхов.

Декларанти зобов’язані подати декларації до 31 січня 2024 року за попередні роки та до 31 березня 2024 за 2023 рік. 

На початку вересня Верховна Рада відхилила ключову правку до закону про відновлення електронного декларування під час воєнного стану про те, щоб декларації стали відкритими негайно. Тобто народні депутати намагалися   закрити доступ до декларацій ще на рік, через що ніхто публічно б не зміг довідатися про статки службовців. Відкрити електронне декларування вимагали й країни «Великої сімки» та Євросоюзу. Ветувати цей закон також просили громадські організації, а петиція про це набрала 83 тисячі голосів.

12 вересня Зеленський ветував законопроєкт і закликав Раду проголосувати за поправку про відкритий реєстр. 20 вересня парламент це зробив. Потім президент підписав закон про повернення і відкриття електронних декларацій.

Раніше стало відомо, яку загальну суму виплат отримали шість заступників керівника Херсонської МВА Романа Мрочка за 10 місяців 2023 року.