Суд виніс рішення щодо буферної зони заповідника «Асканія Нова»

3 года назад 0

На Херсонщині суд встановив обмеження при користуванні земельними ділянками, які входять до буферної зони заповідника «Асканія Нова».

«Органи прокуратури Херсонщини через суд домоглись внесення змін до договору оренди землі у вигляді встановлення обмеження використання засобів захисту рослин, здійснення інших видів господарської діяльності, які можуть спричинити негативний влив на заповідну зону біосферного заповідника «Асканія-Нова», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підставою втручання прокуратури та звернення до суду слугували події, що мали місце на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» в Херсонській області, коли упродовж кількох місяців загинуло понад 2 тисячі птахів 18 видів, серед яких — дикі перелітні та червонокнижні птахи.

За результатами проведених експертиз установлено, що в організмах загиблих птахів виявлений бродіфакум — отрута, яку використовують проти гризунів. Її виявили також на зерні, відібраному на земельних ділянках поблизу території заповідника, які перебувають у користуванні господарських підприємств.

У договорах оренди земельних ділянок, які входять до буферної зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» та мають обов’язок дотримуватися режиму її використання, відсутні будь-які обмеження щодо ведення господарської діяльності, зокрема використання хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив.

Каховська окружна прокуратура звернулася з позовом до товариства про внесення змін до договору оренди земельних ділянок у буферній зоні.

Рішенням господарського суду Херсонської області визнано обґрунтованими позовні вимоги прокуратури, відповідно до яких внесено зміни до договору оренди землі площею 617,57 га та встановлено обмеження при користуванні землею.