Судитимуть ексголову окупаційного «уряду» Херсонщини Сергія Єлісєєва

7 месяцев назад 0

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина РФ, колишнього голови окупаційного «уряду» Херсонщини Сергія Єлісєєва за фактом колабораційної діяльності та глорифікації осіб, які брали участь у збройній агресії РФ проти України.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, ексгубернатор Калінінградської області Росії прибув на тимчасово окуповану територію Херсонщини та в липні 2022 року обійняв посаду в "уряді". 

Зазначається, що на цій посаді він організовував та брав участь у заходах політичного характеру, спрямованих на підтримку кремлівського режиму та утвердження окупаційної влади в регіоні.

“У своїх публічних виступах, які транслювалися та поширювалися російськими медіа, він неодноразово глорифікував дії представників окупаційної адміністрації РФ, російських військових та незаконно створених органів влади та правоохоронних органів на тимчасово окупованих територіях”, – йдеться в повідомленні.

За висновками правоохоронців: у виступах підозрюваного присутні факти його підривної діяльності проти України.

Судитимуть Єлісєєва за двома статтями Кримінального кодексу України:

  •  ч. 3 ст. 436-2 – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років;
  •  ч. 6 ст. 111-1 – караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років.

Судитимуть військовослужбовця ЗС РФ Владіка Небієва за фактом порушення законів та звичаїв війни. Він залякував і ґвалтував місцеву жительку під час окупації. 

За колабораціонізм судитимуть жінку, яка була в складі окупаційної виборчої комісії в Бериславському районі. Вона обходила жителів села Вірівка з урнами. Зараз жінка під вартою.