Судитимуть незаконного старосту села Червоне на Херсонщині: під час окупації пішов на співпрацю з ворогом

6 месяцев назад 0

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно чоловіка за фактом колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору, а також незаконного поводження з боєприпасами.

Про це йдеться на сторінці відомства.

Слідством встановлено, що обвинувачений під час тимчасової окупації Бериславського району став так званим «старостою» села Червоне Новоолександрівської громади.

Зазначається, що восени 2022 року, він погрожував та змушував місцевих жителів брати участь у незаконному референдумі щодо виходу Херсонської області зі складу України та приєднання до РФ.

“Розселяв окупантів, забезпечував їх харчами, надав інформацію про жителів із проукраїнською позицією”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними правоохоронців, під час проведення обшуку за місцем мешкання чоловіка вони виявили дві гранати, російську символіку та інше.

Скриншот із відео

Ймовірно, йдеться про Ігоря Болотського, який в окупаційному відео представляється старостою села Червоне та говорить, що підтримує “руський мір”.

Йому інкримінують три статті КК Україні:

  • за ч. 5 ст. 111-1 ККУ передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна або без такої;
  • ч. 1 ст. 111-2 карається позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років;
  • ч. 1 ст. 263 – позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Раніше йому заочно повідомили про підозру.

Нагадуємо, судитимуть окупаційного начальника Генічеського районного відділу поліції Володимира Кальченка за колабораціонізм. Йому загрожує ув’язнення від 12 до 15 років із конфіскацією майна.