Судитимуть окупаційного очільника Нової Каховки за наказ ув’язнити Бериславського міського голову

9 месяцев назад 0

Судитимуть окупаційного очільника «Новокаховської військово-цивільної адміністрації» Володимира Леонтьєва. Він віддав наказ військовим РФ позбавити свободи Бериславського міського голову Олександра Шаповалова. Гауляйтера можуть покарати позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, Володимир Леонтьєв 19 березня 2022 року віддав наказ підлеглим військовим РФ про незаконне затримання та ув’язнення Бериславського міського голови Олександра Шаповалова. Він пробув у полоні 16 днів.

За вказівкою Леонтьєва, чоловіка помістили до захопленого окупантами приміщення відділу поліції в Новій Каховці. До потерпілого застосовували психологічний тиск, схиляли до співпраці з окупантами, не давали їжі, води та не надавали медичну допомогу.

За даними Центру журналістських розслідувань, Олег Батурін заявляв, що за його викраденням стоїть саме Володимир Леонтьєв. 

«Мене привезли в будівлю Новокаховської міської ради. Це були двоє осіб, один із них назвався Володимиром Леонтьєвим. Він погрожував мене вбити. Він казав, що я як журналіст більше не зможу ніколи працювати… Сказав, що особисто буде зрізати з мене шкіру ножем, проколе мені очі, проколе мені вуха. Це його помста за те, що я описав його історію і наважився розповісти її своїм читачам», — розповів Олег Батурін в інтерв’ю Центру.

Також у прокуратурі повідомляють, що вже слухаються справи щодо гауляйтера за аналогічне жорстоке поводження із цивільним населенням – незаконне затримання журналіста газети «Новий день» Олега Батуріна та Таврійського міського голови Миколи Різака.

За даними Еvocation.info, Володимир Леонтьєв народився 22 січня 1964 року у РФ. Має громадянство України та реєстрацію в Києві. Він обіймав топпосади в компанії “Чумак” і займався там фінансовими питаннями. Кажуть, що його звільнили через те, що він організував підпільний цех із виробництва підробленого кетчупу та соняшникової олії “Чумак” у Донецьку. Найімовірніше, те саме сталося і з майном Новокаховського заводу будівельних матеріалів, які нібито розкрадав Леонтьєв, перебуваючи на керівній посаді.

Нагадаємо, окупаційною директоркою Новокаховського професійного електротехнічного ліцею на Херсонщині стала 61-річна Ганна Сакевич. У захопленому закладі вже оголосили набір абітурієнтів на новий навчальний рік. Вона з села Зелений Гай Кіровоградської області, мешканка міста Таврійськ на Херсонщині. На початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ганна Сакевич працювала майстром виробничого навчання цього ж ліцею.