Судитимуть за держзраду Дмитра Кіріна – ексзаступника директора НПП «Нижньодніпровський»

8 месяцев назад 0

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо Дмитра Кіріна, колишнього заступника директора НПП «Нижньодніпровський», за фактом державної зради. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. 

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, Кірін під час тимчасової окупації міста Херсона надав у розпорядження окупаційної влади та військовим РФ плавзасоби Нацпарку. Ворог використовував їх для патрулювання акваторії річки Дніпро та контролю автомобільних і залізничних мостів.

Обвинувачений сприяв створенню незаконного органу виконавчої влади, який він хотів очолити – «Департамента екологии и природных ресурсов Херсонской области». Для цього Кірін готував нормативно-правову базу за законодавством РФ, розробляв штатну структуру та закликав херсонців йти працювати на росіян.

Крім того, за даними ДБР, напередодні війни до суду вже був скерований обвинувальний акт стосовно нього за незабезпечення належної охорони водних ресурсів, що спричинило збитки державі на суму понад 62 млн грн.

Зазначається, що після звільнення Херсона Кірін втік разом із росіянами. Наразі переховується на окупованій території Херсонської області.

Раніше, ДБР повідомило йому про підозру в державній зраді. Наприкінці березня – на початку квітня 2022 року він почав співпрацювати з російськими окупантами.  

Управління СБУ в Черкаській області оголосило про підозру мешканцю Херсона, який добровільно погодився співпрацювати з окупантами. Він очолив “відділ інформаційних технологій військово-цивільної адміністрації Херсона».

Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру в колабораціонізмі депутату Каховської районної ради VIII скликання від партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” Ігорю Дикусі, 21 червня 1960 року народження. Йому загрожує позбавлення волі терміном до 10 років.