Три Факти про Ленд — Ліз для України

8 месяцев назад 0

Понад рік минув, як в США було прийнято закон про ленд-ліз для України. Три Факти про Ленд — Ліз для України.

Факт 1.   Ленд Ліз для України був запропонований сенатором США від республіканської партії вперше і представлений в Сенаті 19 січня 2022 року за 37 днів до повномасштабного вторгнення. 

Тобто не тільки Демократична партія США на той час дбала про безпеку України. Надалі єдність демократичних і республіканських законодавців підтвердилась при голосуванні за цей закон 9 травня 2022- 417 голосів — “за”, 10  — “проти”.

Факт 2 . По цьому закону не було отримані ні однієї одиниці техніки чи то снарядів, цей закон не працює. 

Замість того ми отримуємо допомогу від США за різними програмами. Згідно з сайтом Protect Ukraine Now За цими програмами, фактично, з виділених більш ніж 110 млрд доларів у період з 24 лютого 2022 по 27 серпня 2023 Україна отримала зброї на близько 20 млрд. Ще близько 20 млрд доларів законтрактовано, або планується погодити контракти, поки без точного строку. А 4,38 млрд доларів з 110 млрд вважаються простроченими і ми вже не зможемо до кінця року отримати по ним зброю. На наступний рік згідно Washington Post резидент Байден просить про надання 20 млрд доларів для України, з яких військова допомога становить лише 13 млрд, що менше ніж в попередній період  

Факт 3 . Поточний Ленд Ліз закінчується 30  вересня 2023. 

Деякі аналітики вважають його запасним варіантом постачання зброї, тобто ми залишаємось без запасного варіанта. Щоправда, в оборонному бюджеті США на наступний  рік закладено посилання на продовження Ленд Лізу і цей надважливий закон може бути продовжений. Враховуючи, що допомога від союзників не збільшується, а економіка Росії мілітаризується повним ходом, Ленд Ліз стає єдиним надійним джерелом швидкого постачання всієї необхідної зброї.

Нам потрібна потужна громадська ініціатива спрямована на розблокування Ленд Лізу. Народ США підтримує Україну, народ України терміново потребує цієї допомоги. Петиція на сайті президента  України — перший крок в цьому напрямі. 

Якщо ви згодні, підпишіть  і переконайте інших в надзвичайній необхідності цього закону: https://petition.president.gov.ua/petition/196764?fbclid=IwAR04anIe7Z_uPhY1kznDqPMzeNSK-V2dM7prpDXwEuQl5SspaDKxs2KHwVw