Троє кандидатів у нардепи на Херсонщині розмістили агітацію з порушеннями – ГМ «Опора»

3 года назад 0

Виборча кампанія у кількох регіонах України, де 31 жовтня відбудуться довибори у Верховну Раду, офіційно стартувала трохи більше двох тижнів тому, але без порушень вже не обходиться. Зокрема, на одномандатному виборчому окрузі №184, розташованому на Херсонщині, представники Громадянської мережі «Опора» зафіксували розповсюдження агітації без вихідних даних. Йдеться про трьох кандидатів у народні депутати.

«Це Ігор Токовенко – партія «Народовладдя», Катерина Одарченко – «Національна платформа» і Геннадій Лагута – партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». Законодавство прямо говорить, що треба, щоб було вказано, хто надрукував, скільки було надруковано, і хто відповідальна особа саме за цей друк. Щоб можна було прозоро виборцям і взагалі перевіряючим органам зрозуміти, чи використовували кандидати саме кошти з виборчого фонду, чи, можливо, вони десь з інших джерел брали, хтось їх інший фінансував, розумієте, може з якихось заборонених джерел, — розповів координатор спостереження за виборами Громадянської мережі «Опора» Євгеній Гладкий.

За фактами порушень виборчого законодавства «Опора» звернулася да поліції. Як «Новому дню» розповіла речниця ГУНП в Херсонській області Тетяна Скуба, за результатами заяви складено два протоколи. За другим зверненням проводиться перевірка. Адміністративна відповідальність накладається не на самих кандидатів, а на власників конструкцій, на яких розміщено агітацію з порушеннями. Крім того, поліція розпочала моніторинг всіх біл-бордів та щитів, які містять інформацію про учасників нинішніх виборчих перегонів. Йдеться про осіб, що вже зареєструвалися як кандидати. Нагадаємо, кандидати на посаду народного депутата, які балотуються від партії, можуть зареєструватися до 20 вересня, самовисуванці – до 30 вересня. Довибори в парламент відбудуться 31 жовтня.

Марина САВЧЕНКО.