В Україні з’явиться уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин

2 года назад 0

Верховна Рада України ухвалила в цілому внесення змін до Закону України “Про правовий статус осіб, які зникли безвісти”.

Про це повідомляє Урядовий портал.

“Враховуючи зростання кількості зниклих безвісти, викликане широкомасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України, замість Комісії з осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, утворюється новий інститут — Уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин”, — йдеться у дописі.

Зробити такий крок було необхідно, оскільки правовий статус комісії був юридично не визначений, і вона не змогла розпочати свою діяльність.

“Спроби хоч якось запустити інститут зі зниклих безвісти тягнеться щонайменше з 2018 року. І з підписанням президентом України прийнятого Закону з'являться реальні можливості для захисту прав зниклих безвісти, так і їхніх рідних та близьких”, — зазначає заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Очікується, що з реалізацією змін до закону має бути створено дієвий механізм надання правового статусу особам, які зникли безвісти за особливих обставин, розв'язувати питання їх обліку, розшуку, а також соціального захисту членів їхніх сімей.

Крім того, новим законом регулюється функціонування Єдиного реєстру осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.