У Дар’ївці дітей навчали мінної безпеки

8 месяцев назад 0

До одного з закладів села Дар'ївки завітали інструктори громадської організації “Асоціація саперів України”. Школярам молодших класів, середньої та старшої школи розповідали про те, як поводитися в різних надзвичайних ситуаціях, пов'язаних із вибухонебезпечними предметами. 

Спілкувалися з дітьми інструктори Тігран Мащенко та Іванна Луцик.

Навчання з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів (EORE) для різних вікових груп проводили окремо.

Молодшим школярам показували тематичний мультфільм, а правил  безпечної поведінки навчали у форматі гри. Пропонували допомогти хлопчику Тарасику, якій опинився на небезпечній території.

А для старших дітей підготували цікаву лекцію. Докладно пояснили, чому заміновані території довго залишаються небезпечними, як треба поводитися, щоб вберегти здоров'я та життя.

Особливу увагу приділили розповіді про небезпечні предмети та пристрої: нерозірвані боєприпаси, різноманітні міни, детонатори, саморобні вибухові прилади й тому, як вони можуть бути замасковані. Проговорювали  правила безпечної поведінки. Наводили чимало прикладів із реального життя. Ставили запитання, заохочували дітей до активного обговорення. Зауважували, як небезпечно повторювати необдумані дії з вибухонебезпечними предметами, побачені в тік-тоці та на ютубі. 

Не обійшлося й без подарунків. На згадку про захід  діти отримали зошити й вкладки-пам’ятки з важливою інформацією.

З такими лекціями сапери почали їздити ще до повномасштабного вторгнення. З 2019 року працювали на Донеччині, а зараз відвідують найбільш уражені території, що потребують розмінування. Лекції проводять для дітей та дорослих. У Дар'ївку приїздять уже вдруге й планують ще повернутися.

Про навчання з мінної безпеки у волонтерській програмі "Пес Патрон — рятує, допомагає, захищає" дивіться у фоторепортажі Олександра Корнякова.