У Херсоні вчать медіаосвіті вже з підліткових років

6 лет назад 0

У Херсоні вже два роки діє медіаклуб « Natuse Vincere » (« NaVi ») – молодіжне об’єднання, створене на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. Це спільний проект самої бібліотеки і Херсонського міського учнівського парламенту.

У клубі дітям викладають медіаграмотність, академічну доброчесність, розповідають про мову ворожнечі, допомагають їм розрізняти пропаганду, фейкові новини на телебаченні та в інтернеті, навчають перевіряти кожну інформацію, яка надходить до них зі ЗМІ.

Населення постійно перебуває в потоці новин, і ці новини не завжди є достовірними та правдивими. Ми живемо в такий час, коли не кожна доросла людина розуміє, що її зомбують інформацією. Більшість перестає критично мислити, коли чує «красивий» текст, який спеціально їм нав ’ язується. Навіть та сама реклама на телебаченні – люди не помічають, коли їх змушують щось придбати, або кудись піти. Молодому поколінню конче необхідно бути медіаграмотними, оскільки саме вони є майбутнім держави.

«Зараз це дуже потрібно дітям. Вони навіть не помічають, коли їх зомбує медіа. Вони не розрізняють правдиву інформації від фейкової. Дітям у їх віці це дуже важко» — ділиться одна з організаторів проекту Ірина Ковач.

Паралельно з цим у підлітків виховують патріотизм, толерантність, повагу, розвіюють стереотипи, які склалися у країні та світі.

«Я вважаю, що курс медіаосвіти взагалі треба вводити у шкільну програму» — коментує Ірина Ковач.

Автор: Юлія Василенко