Україна перейшла на зимовий час

6 лет назад 0

Україна в неділю, 29 жовтня, перейшла на зимовий час.

О 4:00 за київським часом скасовується дія літнього часу, у зв'язку з чим стрілки годинника перевели на годину назад.

Переведення годинника регламентує постанова Кабміну від 13 травня 1995 №509 "Про порядок обчислення часу на території України".

"Ввести на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад", — йдеться в постанові.

Як відомо, вперше ідея переведення годинників виникла в 18 столітті, її автором був сам Бенджамін Франклін. Під час перебування в Парижі політик зауважив, що вже в той час люди любили засиджуватися вечорами, випалюючи величезна кількість свічок і масла для новомодних в той час ламп. І він подумав, що зміна часу всього на годину дозволила б заощадити величезну кількість ресурсів.

Потім вже Німеччина і Англія в 1916 році офіційно перейшли на літній час з метою економії енергії: навесні стрілки всіх годинників переводилися на годину вперед і поверталися назад восени. З тих пір годинник почали переводити більше ста країн, — пише журнал "Вокруг света".

Таким чином, переведення годинників здійснюється для того, щоб люди могли працювати довше і, при цьому, менше використовувати штучне освітлення. Адже і зараз ми встаємо на початку світлового дня, а лягаємо значно пізніше його кінця.