Українці не розуміють, скільки насправді платять податків — соцопитування

4 года назад 0

Результати соціологічного опитування свідчать — більшість українців не розуміють, що віддають на забезпечення державних функцій половину своїх доходів у вигляді сплати податків.

Відповідне опитування було проведено Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на проект «Ціна держави».

Згідно з результатами опитування, 28,6% вважають, що працівники віддають на забезпечення державних функцій близько чверті своїх доходів. Ще 14,6% вважають, що утримання держави становить близько третини доходів. Лише 7,9% правильно зазначили, що українські працівники сплачують близько половини своїх доходів на утримання держави. Майже 36% опитаних не змогли відповісти на питання.

Як констатують аналітики «CASE Україна», саме 50% є часткою доходів, яку більшість українських працівників сплачують на утримання держави. Такі розрахунки проведені на основі чинних ставок податків на працю та споживання (ЄСВ, ПДФО, військового збору, ПДВ, акцизних та митних зборів).

Як підкреслив виконавчий директор «CASE Україна» Дмитро Боярчук, більшість податків стягуються непомітно для самого платника. Попри те, що податки до бюджету перераховують продавці, працедавці, виробники підакцизних товарів та імпортери, кінцевим платником усіх податків все одно є працівник і покупець. Податки або включені в ціну кінцевого товару, або віднімаються від заробітної плати.