“Укртеплокомуненерго”: теплопостачальні підприємства Херсона не зможуть в січні заплатити за газ

2 года назад 0

Теплопостачальні підприємства Херсона вже в січні не зможуть розрахуватися за спожитий природний газ. Про це заявили в міжгалузевій асоціації “Укртеплокомуненерго”.

Причина в прорахунках компанії “Нафтогаз Трейдинг” у прогнозуванні обсягів природного газу за фіксованою ціною для виробництва теплоенергії населенню та бюджетним установам. 

“ГК “Нафтогаз Трейдинг” категорично відмовляється коригувати ці обсяги, натомість виставляє за перевищення лімітів газу рахунки за ринковою ціною всупереч досягнутим домовленостям з Урядом перед початком опалювального сезону”, – заявили в “Укртеплокомуненерго”. 

Окрім Херсона, в критичній ситуації опинилися підприємства Вінниці, Жовтих Вод, Миргород, Теплодар, Нововолинськ, Кам’янець-Подільський, Шепетівка та Старокостянтинів. А одне із найбільших в Україні підприємств за обсягами виробництва теплової енергії КП «Харківські теплові мережі» разом із КП «Лисичанськтепломережа» вже з 1 січня 2022 року виключені з реєстру підприємств, постачання газу яким здійснює ГК “Нафтогаз Трейдинг” і переведені до реєстру постачальника “останньої надії” тієї ж ГК “Нафтогаз Трейдинг”.

“Ситуація з оплатою спожитого газу теплопостачальниками вкрай складна. ГК “Нафтогаз Трейдинг” не коригує помилково визначені обсяги газу для потреб теплопостачання населення. Далеко не всі підприємства в повному обсязі отримують компенсації з різниці в тарифах, передбачених Меморандумом про взаєморозуміння від 30 вересня 2021 р. Йдеться про 4% ПДФО та 13,44% акцизу від реалізації пального. Бюджети деяких міст взагалі не передбачають проведення підприємствам ТКЕ фінансування такої компенсації або передбачають часткову компенсацію на оплату теплової енергії тільки для бюджетних установ. При цьому тарифи на теплову енергію залишаються “політичними”, тобто економічно необгрунтованими, газопостачальник некоректно прогнозує ліміти газу на опалювальний сезон і вимагає оплати за це “понаднормове” споживання газу ринкову ціну, спонукаючи підприємства ТКЕ до переходу на ПОН та штрафних санкцій. Це означає банкрутство та позбавлення ТКЕ будь-яких перспектив розвитку, модернізації, підвищення енергоефективності теплової інфраструктури, що на початку призведе до руйнування системи централізованого теплопостачання в окремих містах України, а в кінцевому результаті у державі в цілому” – зазначив Арсентій БЛАЩУК, Президент МА “Укртеплокомуненерго”.

Враховуючи стан справ з оплатою газу та можливого в найближчий час переходу ТКЕ на ПОН, Асоціація звертається до Комітету ВР України з енергетики та ЖКП щодо термінового проведення комітетських слухань з розгляду надзвичайної ситуації та розробки антикризових заходів для сталого проходження опалювального сезону.