Знайдено та віддано землі Героїв-визволителів часів Другої світової війни

6 лет назад 0

Сьогодні, 4 травня, в Олешках відбулось перепоховання солдатів часів Другої світової війни. Про це повідомляє прес-служба Херсонської ОДА.

Останки семи невідомих солдатів були знайдені на території Херсонського передмостового плацдарму біля міста Олешки, де проходили жорстокі бої, під час яких звільнялися території Херсонщини й обласного центру від утисків нацистських загарбників.

Про це розповів керівник пошукової групи «Херсон» військово-патріотичного клубу «Каховка» Сергій Минкін:

«Нажаль, ідентифікувати особистості воїнів не вдалося, але по ґудзикам, гільзам, залишкам амуніції та медальйону одного з військовослужбовців вдалося визначити, що це бійці, які воювали у 1943-1944 роках. Пошуками останків воїнів займаємося не перший рік і така робота проводиться на території Олешківського, Нововоронцовського, Каланчацького, Лепетиського та Чаплинського районі. У ході розкопок вдається знайти велику кількість артефактів воєнних років, а також снарядів і навіть досі діючих боєприпасів».

Сергій Минкін також зазначив, що проведенню пошукових робіт дуже заважають так звані «чорні археологи», які нівечать залишки Героїв у погоні за наживою.

«Наші солдати воювали не обов’язково у військовій формі – дуже часто вони йшли на ворога у звичайному одязі з маминим хрестиком на грудях», — додав керівник пошукової групи «Херсон».

Окрім останків, разом із загиблими воїнами були знайдені їх особисті речі: бритви, розчіски, ложки, кружка й зірка з головного убору. Все це буде передане до Олешківського музею бойової слави 89 Гвардійської дивізії.

Пошуковці виразили велику дяку керівництву обласної та районної влади за підтримку у проведенні археологічних робіт та сприяння у можливості здійснення спектральних аналізів знахідок Інститутом національної пам’яті України.

Присутні учасники заходу в Олешківському Парку Слави вшанували пам’ять Героїв Другої світової війни хвилиною мовчання. Після цього отець Михайло провів панахиду й невідомих солдатів часів Другої світової війни урочисто поховали у братній могилі як годиться Героям і захисникам рідної землі.