Чи уникнуть херсонські блогери та журналісти «мови ворожнечі»?

6 лет назад 0

Політичний неспокій та збройні конфлікти за участю іноземних військ, до виру яких втягнута на часі Україна, розмили межі  між пропагандою та обєктивним поданням матеріалів, між схваленням з осудом та беземоційним відстороненим поданням. Чи є край цій тенденції, им вона небезпечна і що на нас чекає, якщо журналісти, ресники суспільства, говоритимуть мовою ворожнечі?

Інтерес міжнародної спільноти, яка стежить за подіями в Україні,  до цієї теми повернувся. А значить недалекий той час, коли замовлення на заклики та осуд уже не надходитиме і журналістам довееться вчитися якщо не обєктивності, то примиренню, посередництву, слугувати розбудові діалогу, а не рощпалюванню бойового духу. Отож, доволі знаково, що у листопаді в Чернівцях, Одесі та  в Херсоні відбудуться тематичні тренінги з можливістю отримати гранти на опрацювання своєї тематики.

У Херсоні тренінг на тему "Професійна журналістика – за доброзичливу об'єктивність, через мову порозуміння: навчання та фінансова допомога" відбудеться у Херсонському Кризовому медіа-центрі за адресою вул. Пилипа Орлика («9 Січня»), 30, з 10.00 до 18.00

 

Головний його лейтмотив — протидіяти «МОВІ ВОРОЖНЕЧІ» можливо лише мовою взаєморозуміння та співчуття.  До участі запрошуються редактори, журналісти та блогери з  Херсонської та  Миколаївської областей. По завершенню одноденного тренінгу «Мова ворожнечі в ЗМІ: як уникати та протидіяти?» роботу буде продовжено буде продовжено конкурсом міні-грантів та презентацією кращих публікацій  в Україні та Польщі.  

 

Учасників навчать:

 – ідентифікувати «мову ворожнечі»,

— знати про правові наслудки та відповідальність за її використання,

— отримувати інструментарій для оскардення таких фактів,

— відповідати стандартам міжнародним та українським тощо,

— на конркусній основі фінансово підтримають цікаві проекти.

Корисною учасникам буде і презентація польського та грузинського досвіду боротьби з «мовою ворожнечі» у ЗМІ. Адже для них стадія розколу сспільства за політичними й етнічними ознаками, як і стадія старту консолідації уже в минулому.

 

Участь у тренінгах безкоштовна. Група учасників та учасниць тренінгів буде сформована на конкурсній основі (20 осіб). Для участі в конкурсі необхідно заповнити анкету учасника не пізніше, ніж  7 листопада 2017 р. тут:

https://docs.google.com/forms/d/14DgKz74_FJk_mk7TMJyc2zdLHVTR5Pd6hoWK9AUOm6Y/edit

Про результати відбору, учасники будуть повідомлені не пізніше, ніж 9 листопада.

інф. КВУ