Два дні псевдовиборів: росіяни показали вигадані відсотки

8 месяцев назад 0

Як стверджує окупаційна виборча комісія Херсонської області, явка у перший день дострокового голосування на нелегітимних виборах в окупаційні місцеві органи влади склала 19,93%.
При цьому не повідомляється, від якої вихідної кількості виборців взятий відсоток тих, хто проголосував і як визначалася ця кількість. Бо на окупованій частині Херсонщини, звідки за період з лютого 2022 року виїхало чимало людей, не проводився перепис населення. Отже, немає демографічного реєстру і списків виборців, які створюються на його підставі.
Що кажуть окупанти Окупанти інформують про явку в 19,93% в перший день псевдовиборів у достроковому голосуванні на території тимчасово окупованої Херсонщини.
За словами голови створеного окупантами Херсонського обласного виборчкому Марини Захарової, 2 вересня мобільні комісії працювали на території Новотроїцького, Іванівського, Великолепетиського, Горностаївського, Скадовського, Чаплинського, Каланчацького районів та у Новокаховській міській громаді.
Також с 1 вересня працюють екстериторіальні виборчі дільниці на території РФ, де живуть депортовані окупантами мешканці окупованих українських територій, в тому числі – Херсонської області.
Цим псевдовиборам зараз присвячено чимало публікацій в російських іі херсонських медіа, лояльних до окупантів. У цих публікаціях, зокрема, йдеться й про те, що псевдовибори в підконтрольні загарбникам місцеві органи влади начебто проходять без навіть дрібних порушень.
Чому це неправда Організовані російськими окупантами псевдовибори проводяться без списків виборців. Так само, як минулого року росіяни проводили на Херсонщині псевдореферендум.
Тоді місцеві прокремлівські медіа показували, як члени комісій заповнюють таблиці з порожніми розділами – так звані «пустографки».
Робиться це і зараз. Правда, з тією різницею, що можна знайти значно менше кадрів, де було б це видно. Але такі кадри є. І там можна побачити, що дані про виборця вносяться в чисту таблицю.
Псевдовибори в Новокаховському муніципальному окрузі
Це робиться і на екстериторіальних виборчих дільницях, і на дільницях в Херсонській області.
Екстериторіальна дільниця в російському місті Тверь
Екстериторіальна дільниця на Алтаї
Дільниця в місті Таврійськ на Херсонщині
Дільниця в селищі Чаплинка
І слова окупантів про відсутність порушень також не відповідають дійсності. Підтверджують це навіть фото і відео, опубліковані в прокремлівських медіа.
Зокрема, на відео, знятому в Таврійську, можна побачити, що чоловік голосує в кабінці, не закривши за собою штори.

А на фото, де зафіксований процес голосування на території створеного окупантами Скадовського муніципального округу, взагалі не видно ніяких кабінок. Там члени комісій відвідують людей вдома і пропонують проголосувати просто на вулиці.

Нагадаємо, окупанти кажуть про відсутність будь-яких порушень, а справді є дуже серйозне порушення – недотримання принципу таємниці голосування. Саме таємне (анонімне) голосування є гарантією виключення контролю над волевиявленням голосуючого. 
Порушення таємниці голосування в РФ вважається кримінальним злочином, що прописане в статті 141 кримінального кодексу країни-окупанта.  
Чому це важливо Голосування не за заздалегідь сформованими списками виборців – прямий шлях до фальсифікації результатів виборів. Бо члени комісій можуть дописати в таблиці скільки завгодно «мертвих душ», вкинути за них бюлетені, щоб на своїх дільницях отримати потрібні для хорошого звіту показники явки і голосування.
Недотримання принципу таємниці голосування – нехтування одним із засадничих принципів виборчого процесу в цивілізованому суспільстві.  
Псевдовибори на окупованих територіях – одна з головних тем у випусках новин російських прокремлівських медіа, а також – в підконтрольних Росії медіа, які працюють на іноземну аудиторію. Завдання пропагандистів – показати, «демократичні вибори» на окупованій росіянами українській території як підтвердження нібито турботи окупантів про мешканців цих регіонів, про прагнення створити там обрану народом владу.
Але насправді йдеться про імітацію виборчого процесу. Коли найважливіше – картинка для пропагандистів.
Окупанти кажуть, що вибори проходять за російським законодавством. Але навіть російське виборче законодавство передбачає таємне голосування (стаття 7 федерального закону «Про основні гарантії виборчих прав та права на участь у референдумі громадян Російської Федерації» від 12.06.2002) і наявність списків виборців (стаття 17 того ж закону).