Експерт розповів, чи зможе Росія захопити Одесу, Херсон та Дніпро

4 месяца назад 0

Ступак не виключає той варіант, що з метою цього не допустити, українське керівництво прийняло рішення робити серйозні лінії оборони.

Російська пропаганда загрожує новим захопленням Херсона, а також окупацією Дніпра, Харкова, Запоріжжя та десантом на Одесу. Експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак розповів, наскільки реальні такі загрози і чи здатна ворожа армія створити нові проблеми ВСУ.

"Ми не виключаємо такий варіант, тому що в планах Російської Федерації є висадка десанту в Одесі, є плани захоплення Дніпра і Дніпропетровської області, Харкова, Миколаєва та Херсона. Вони можуть пробувати завалити м'ясом, як це робиться зараз в принципі. Я не бачу особливих складнощів: є людина — відправили, вона померла, взяли ще одну. Тобто розрахунок такий, що в українців просто закінчаться патрони і закінчиться наша жива сила, яка може вбивати окупантів і на цьому все просто завершиться. Що просто кількістю вони візьмуть" , — він.

Ступак не виключає той варіант, що з метою цього не допустити, українське керівництво прийняло рішення робити серйозні лінії оборони.

"Три-чотири лінії оборони на півдні області, на півночі і на півдні України, на кордоні з Білоруссю. Мета — звільнити якусь частину живої сили наших солдатів, які знаходяться там, за рахунок посилення оборони. Це дозволяє тримати умовно на кілометрі не 100 осіб, а 50. У той же час, якщо вони будуть пробувати штурмувати, то вони будуть відчувати на собі все те, що відчували українські військові, штурмуючи російські позиції. Тобто, оборона в теорії та й на практиці трохи простіша, ніж наступ. Тому за рахунок цього Україна буде пробувати змінювати свою тактику на наступний період",  — додав аналітик.

Ситуація на Лівому березі Дніпра — деталі На Лівому березі Дніпра російська армія за добу здійснила понад 10 штурмів підрозділів Збройних сил України.   

Як повідомили в Силах оборони півдня, всього, станом на 7 ранку 1 січня, було 13 штурмів, але українським захисникам вдалося їх відбити. "Зазнавши значних втрат, окупанти відійшли… ми наносимо вогневе ураження по місцях дислокації ворога, їх вогневих позиціях і тилах", — розповіли військові.

За попередніми розвіданими, ліквідовано 36 окупантів. Знищено дві гармати, розвідувальний БпЛА, шість одиниць автомобільної техніки та човен. Також на лом пущений дорогий комплекс відеоспостереження загарбників-"Муром-М".