Фейк заради піару шкодить не менше ворога

1 год назад 0

2 січня телеграмканали та ЗМІ опублікували одне цікаве відео. У кадрі – український звитяжець, що встановлює на металевій ажурній вежі жовто-блакитний стяг і каже схвильовано: «Острів Потьомкін! Слава ЗСУ!»?
Не встиг той смільчак либонь покинути ту осінену державним прапором вежу, як тут же відомий Європі народний депутат Олексій Гончаренко підхопив тему, що називається, під руки і поніс у народ. Під коротеньким сюжетом підписав: «ЗСУ звільнили острів Великий Потьомкінський! Це острів між лівим та правим берегом Дніпра біля Херсону. Слава нашим великим воїнам!»
Був би той підпис на любительському знімку – куди не йшло. А тут реляція вседержавного значення! І не справа депутатам Гончаренкові, Хланю чи й навіть «балакучій голові» із Банкової Арестовичу поширювати неперевірену інформацію.
Такої ж думки спікерка Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. Говорити про звільнення острова поки що передчасно – сказала вона 3 січня в ефірі телемарафону, який транслював телеканал «Рада».
«Найдостовірніша інформація – у військових, і коли ми працюємо, ми знаємо ту дозу інформації, яка може виходити у відкритий доступ. Встановлення прапора – це сигнал для ворога, що ми працюємо, що земля – наша, що це все Україна, і нагадування їм про незворотність тих процесів, які ми запланували. Але говорити про звільнення ще зарано. Треба усвідомлювати, що такі проголошення можуть суттєво вплинути на розвиток подальшої ситуації військової операції” , – зауважила спікерка Гуменюк. Вона уточнила: сам військовий говорить лише про встановлення прапора і нічого – про звільнення острова.
Прикро, що чимало подій на фронті коментують люди, котрим «по штату не положено», народні депутати. Як у народі кажуть, швець знай своє шевство, а в кравецтво не мішайся.
Макс РАШПІЛЬ,