Неправда та маніпуляція російської пропаганди про те, що українські військові завезуть у Німеччину туберкульоз

6 месяцев назад 0

Днями російські пропагандистські ресурси активно розігнали вкид, проте, що нібито у Німеччині ну дуже бояться, що українські військові, які їдуть до цієї країни в рамках програм з військового навчання особового складу ЗСУ, «привезуть туберкульоз». Пропагандисти спираються на нібито слова командувача територіального об’єднання Бундесверу (назва армії Німеччини) генерала Андре Бодемана. Проте, такий вкид – маніпуляція та неправда. Про деталі вкиду та його викриття – далі у .
Заяву про «туберкульозні страхи» у Бундесвері активно поширили низка телеграм-каналів сміттярок російського гатунку. Публікації з’явилися і на сміттярських так званих новинних сайтах, у мережі LinkedIn. Згодом публікацію поширила і топ-пропагандистка скабєєва – таку «смаженину» гріх було пропустити.
У вкиді пропагандисти поширювали приблизно один і той же текст наступного змісту (далі, мовою оригіналу):
«Мы боимся, что украинцы привезут в Германию туберкулез»,  – заявил генерал-лейтенант Бундесвера Бодеманн.
«Мы отвечаем за так называемый процесс RSOM, что означает «Прием, постановка и дальнейшее движение». Это ни что иное, как прием украинских военнослужащих и женщин в аэропортах. Затем мы доставляем их в госпитали вооруженных сил для обследования на туберкулез. Украина – это регион, где распространен туберкулез, мы должны быть уверены в этом, что мы не завезем эту болезнь в Германию. Затем мы одеваем солдат, мы их кормим, они получают жилье, мы следим за ними, а затем отвозим их в различные места обучения в Германии»…
Навіть з цього уривку, стає зрозумілим, що пропагандисти висмикнули з контексту лиш одну тезу і залишили за лаштунками пояснення – чому це робиться.
По-перше , слід зауважити, що медичне обстеження військових – це абсолютно нормальна практика. І тоді, коли військовий попадає до військової частини, і коли курсант поступає у військовий навчальний заклад, і коли військові відправляються на навчання тим більше в іншу країну.
Бо якщо говорити про навчання/тренування українських військових за кордоном, то вони за правилами приймаючої сторони. І у приймаючої сторони є свої, в тому складі, і медичні стандарти.
Тому українські військові, які направляються на навчання до Німеччини, проходять медичне обстеження. А далі – розподіляються по військовим центрам. І навіть у уривку, які використали пропагандисти немає ніяких апокаліптичних меседжів про те, що наші військові спричинять до епідемії туберкульозу.
І це при тому, що протягом 2023 року у Німеччині на навчаннях і тренуванні понад 9000 українських військових.
Тож навіть тут, пропагандисти маніпулюють. Але це лиш, квіточки.
По-друге , і це ключовий момент – пропагандисти, як завжди залишили за лаштунками те, що може викрити їх самих.
За даними центру громадського здоров’я сьогодні в Україні більше ніж 18 500 людей на туберкульоз. За 2022 рік кількість захворюваності на туберкульоз зросла на 2,5%. Війна також впливає на поширення хвороби, але не значно. http://surl.li/mqvaz
Про це на брифінгу «Туберкульоз в умовах війни» заявила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва.
«Якщо дивитися з точки зору життів, це багато, а якщо дивитися з точки зору епідемії, ми хочемо зазначити що епідемії туберкульозу в Україні немає», — сказала Яна Терлеєва.
Вона зауважила, що за оцінками фахівців, негативний вплив війни на ситуацію з туберкульозом буде відчуватися через кілька років, адже є хворі люди які виїхали з України через повномасштабну війну.
За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, який також брав участь у брифінгу, в лавах ЗСУ для виявлення випадків туберкульозу використовується механізм мобільних бригад, які “на місці роблять рентген”.
«Таким чином військові мають той же самий рівень доступу як до лікування, так і до діагностики. Питання тільки у швидкості цих процесів», — Кузін. 
Тобто:

  • проблема із збільшенням захворювання туберкульозом в Україні є і серед військових відмічені такі випадки,
  • але, фахівці констатують, що ні про яку епідемію мова не йде,
  • проте ключовий момент – таке збільшення захворюваності (і тому числі і серед військових) зумовлене війною!!!

А хто спричинив війну в Україні – країна-агресор росія. Однак, про цей причинно-наслідковий зв’язок пропаганда мовчить.
Тож німецькі військові, які безумовно проінформовані про ситуацію, прекрасно розуміють, що ризики для військових у цій хворобі, які живуть довгий час у фронтових надскладних побутових умовах – підвищуються. Тому і акцентують увагу. Проте не роблять з цього апокаліптичної проблеми. Аби це було так, як подають пропагандисти, то навряд чи така кількість українських військових навчалася б у Німеччині.

І третій аспект  – пропагандисти у своїх публікаціях демонструють лиш короткий уривок розмови німецького генерала – всього 35 секунд без посилання на повний його виступ. В це, знов же таки, свідчить про маніпуляцію, бо меседж є вирваним із загального контексту.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.