Нова Каховка: «вибори» без вибору

8 месяцев назад 0

Другий день в окупованій Новій Каховці на Херсонщині проходять так звані "вибори". Окупанти сильно не заморочуються, просто використовують минулорічний досвід "референдуму". Які технології застосовують при цьому, розбирався кореспондент .

Столи на вулицях На вулиці ставлять столи, за якими стоять члени "мобільної виборчої комісії", запрошують проголосувати. В якості документів для виборців піде все, що завгодно — паспорт громадянина України чи РФ, водійські посвідчення, пенсійні посвідчення, взагалі будь-який документ, де є фото виборця.

Столи ставлять у людних місцях. Байдуже, що ви вчора вже "проголосували", можна хоч щодня голосувати і в різних місцях на протязі одного дня.

Обхід з військовими Поквартирний/подомовий обхід — ходять по троє-четверо (два "члени" і один-два військові). Використовують минулорічний список з "референдуму". Напередодні виборів "члени" ходили по багатоквартирних будинках, перевіряли можливість доступу в під'їзд. У приватному секторі вже другий день поспіль проходять по одних і тих самих адресах. По багатоквартирних будинках — тільки там, де є доступ до квартир. Якщо когось застали вдома, пропонують проголосувати. Більшість людей відмовляється і не відкривають двері квартир або хвіртки.Більшість таких "бригад" не наполягають на обов'язковості голосування, проте інколи трапляються ну дуже ініціативні "члени", які можуть доколупатися до людини, а в якості "аргументу" попросити російського вояку підійти ближче для більш "плодотворної розмови". Це буває рідко, але буває.

На вулиці: голосуйте ще раз Якщо такі "мобільні виборчі комісії" вас зустрінуть на вулиці — теж пропонують "проголосувати", і байдуже, що ви, наприклад, вже "голосували" вчора. "Ну що вам шкода ще раз?" — так звучить їхня пропозиція.
Без спостерігачів, але з пресою Жодних "спостерігачів", а навіть якщо вони і є — то вони себе ніяк не ідентифіковують, як спостерігачів. Преса так само: зроблять пару знімків на вулиці біля тих столиків для "голосування", знімуть коротенький ролик, коли пройде якийсь натовп — і готово, "для галочки".Спершу люди сміялися з цих "виборів", тепер вже зляться через настирливість "членів". Потроху зростає обурення діями окупантів і колаборантів.

Світлини із пропагандистського телеграм-каналу Новокаховської окупаційної адміністрації.