Окупанти призначили на Херсонщину «начальника поліції» з кримінальним минулим

7 месяцев назад 0

  Окупанти призначили «начальником поліції головного управління мвс по Херсонській області» приїжджого Едуарда Хавабу. 42-річний «полковник поліції» має доволі тривалий кримінальний шлейф і на Херсонщину, імовірно, прибув для того, аби «відбілити» своє ім'я.

Вперше «засвітився» Хавабу в нашій області  5 жовтня цього року — одразу ж на так званому «телеканалі «Таврія». Свою публічну діяльність на незаконній посаді він почав із привітання освітян з професійним святом.

Того ж дня в Генічеській школі №1 пройшов футбольний матч між місцевими школярами та бойовиками так званої «поліції».
Прикметно, що поки Едуард Хавабу грав на Херсонщині у футбол, в Красноярську відбувалися обшуки у квартирі такого собі  Міхаіла Пріваліхіна  — заступника начальника поліції Красноярського краю. Пріваліхін прийшов на цю посаду  2020 року за аналогічних обставин змінивши героя цієї публікації. Після низки затримань високопоставлених «правоохоронців» та обшуків у помешканні в самого Хавабу, того року чоловіка перевели на посаду в інший регіон московії. Та про це поговоримо згодом. Повідомлення про затримання наступника Едуарда Хавабу за хабарництвоФото:  Терористичне джерело
На Херсонщині (а точніше — у Генічеську, який наразі виконує функцію «обласного центру» тимчасово окупованої частини нашої області) Едуард Хавабу поки що не встиг себе проявити. Він взяв участь у кількох медійних акціях. Зокрема, окрім вищенаведених  7 жовтня  псевдополіціянт відкрив у Генічеську автошколу.

У своїх нечисленних наразі інтерв'ю Хавабу намагається демонструвати свою впевненість та чіткість позиції щодо приналежності Херсонщини до московії. Та за цим, швидше за все, криється зовсім інша емоція — страх. Адже Едуард Хавабу опинився на наших окупованих територіях, швидше за все, як «штрафник», що кров'ю має спокутувати свої гріхи.

Хоча можна припустити, що він і тут зможе зреалізувати свій потенціал на повну й налагодити нову кримінальну схему. Наразі тимчасово окуповані території України — це «золота жила» для аферистів та кримінальників з усієї московії.
Та розберімось у тому, за що Едуарда Хавабу могли заслати на Херсонщину.

Хто такий Едуард Хавабу Едуард Хавабу на Херсонщині, 5 жовтня 2023 рокуФото:  Терористичне джерело
Новопризначений на посаду так званого «керівника поліції Херсонської області» Едуард Хавабу народився  1981 року  в селі Суґрістоє Манского району Красноярского краю. Фах юриста Хавабу здобув у Сибірському юридичному інституті при мвс московії. З  2000 року почав свою «трудову кар'єру».

Спочатку Едуард Хавабу працевлаштувався до управління карного розшуку гувс по Красноярскому краю на посаду оперуповноваженого. Відтоді його кар'єра тільки здіймалася догори:

  • з 2013 по 2015 роки він очолював поліцію міжмуніципального управління мвс московії «Красноярскоє», одночасно обіймаючи посаду заступника начальника управління;
  • з травня 2015 року по 2020 рік працював заступником начальника з оперативної роботи поліції гу мвс московії по Красноярському краю;
  • з січня 2016 року обіймав посаду виконувача обов'язків начальника поліції Красноярского краю.

На цьому кар'єра «правоохоронця», звісно, не завершилася, втім нас наразі цікавить саме період роботи Едуарда Хавабу на керівних посадах в управлінні мвс Красноярского краю. Адже саме тоді він став учасником гучного кримінального скандалу, який триває й донині.

22 березня 2017 року вийшло анонімне розслідування, в якому йшлося про те, що Едуард Хавабу створив та очолив організоване злочинне угруповання, що складається з «правоохоронців» (чинних та колишніх), юристів та представників кримінальних кіл регіону. ОЗУ займалося в Красноярському краю практично усім, що могло принести кошти: проституцією, нелегальним продажем алкоголю, рейдерством, відмиванням коштів, нелегальним ігровим бізнесом, продажем наркотиків тощо.Схема кримінального угруповання, яке у Красноярскому краю створив Едуард ХавабуФото:  YouTube / Красноярск криминал
Окрім того, в розслідуванні йдеться про те, що Хавабу розставляв на керівні посади у «правоохоронних органах» регіону лояльних до свого ОЗУ керівників й таким чином розширяв сферу діяльності свого угруповання та збільшував його нелегальні заробітки.

За інкриміновані в анонімному розслідуванні злочини, здійснені безпосередньо героєм цієї публікації, Едуарду Хавабу загрожувало б до 20 років ув'язнення з накладанням на нього мільйонного штрафу. Та звісно ж «правоохоронці» тоді проігнорували це розслідування й воно минулося для Хавабу без наслідків.

Невідомі обіцяли продовжити викриття корупційних та кримінальних схем Едуарда Хавабу, втім більше про них нічого не було чути. На YouTube-каналі, де вийшло розслідування, більше нема жодного відео та будь-якої активності. Сам канал створили  22 березня 2017 року  — того ж дня, коли розслідування вийшло. Що сталося з його авторами невідомо, втім можна припустити…

Зазначимо, що нам вдалося знайти декларацію Едуарда Хавабу за  2016 рік . В ній значиться, що він мав сукупний річний дохід в розмірі понад півтора мільйона рублів, володів двома земельними ділянками (1 080 та 1 084 квадратних метрів) та квартиру (у співвласності з дружиною та дитиною) в 65,2 квадратного метра. Також у власності «правоохоронця» на той момент була автівка «Toyota Land Cruiser» 1994 року випуску. Задекларовані статки та власність Едуарда Хабару за 2016 рікФото:  Терористичне джерело
І все ж  у вересні 2017 року кримінальній «казці» Едуарда Хавабу прийшов кінець — кілька його поплічників все ж попалися на хабарництві. І це були не якісь там дрібні ланки вибудованого високопоставленим «правоохоронцем» ланцюга, а безпосередньо наближені до нього люди.

Зокрема, під час отримання неправомірної вигоди заарештували заступника керівника відділу управління економічної безпеки та протидії корупції  Андрєя Абаковского , який був «правою рукою» Едуарда Хавабу. Тоді ж «казка» закінчилася й для оперуповноваженого карного розшуку  Фьодора Бєлява . Разом з ними заарештували 34-річного приватного підприємця  Алєксандра Сорочєнка . «Права рука» Хавабу Андрєй АбаковскійФото:  Терористичне джерело
За версією слідства Абаковскій та Бєляєв вимагали 4 мільйони рублів у злочинців, яким загрожувало ув'язнення на термін у 15 років. Підприємець мав передати «правоохоронцям» кошти для уникнення підозрюваними кримінального покарання. Встиг передати лише 2 мільйони — під час чергової зустрічі всіх трьох й затримали.

Прикметно, що затримання сталося  у перших числах вересня 2017 року . Ім'я Едуарда Хавабу одразу ж спливло в місцевій пресі. Та він і далі собі спокійно займався своїми справами й навіть безперешкодно пересувався територією регіону.

І під час чергового «робочого відрядження» Хавабу  15 вересня правоохоронці заявилися з обшуками в його кабінет та помешкання. Звісно ж вони не знайшли жодних доказів причетності керівника ОЗУ до справи, адже дали йому час замести усі сліди. Та скандал все ж розгорявся. І в ньому взяв участь навіть… знайомий нам «журналіст»-пропагандист . Повідомлення про обшуку в Едуарда ХавабуТерористичне джерело
Повідомлення про обшуку в Едуарда ХавабуТерористичне джерелоБезслідно вся ця історія не минулася — Хавабу втратив довіру жителів регіону. До того ж його кримінальне угруповання не дорахувалося кількох важливих ланок. За інерцією він ще допрацьовував на своїй посаді  до 2020 року , коли його перевели на роботу до Пріморского краю. В цей час мляво розслідували справу щодо його поплічників. Наразі не відомо, на якій саме вона стадії.

Пропрацювавши два роки в Прімор'ї, Едуард Хавабу знову отримав призначення на керівну посаду —  5 жовтня 2022 року він оголосив про те, що виконує обов'язки начальника умвс московії по регіону. Взагалі ця дата якась сакральна для нашого «героя». В принципі, не дивно — на московії 5 жовтня відзначають день співробітників правоохоронних органів. Інформація про призначення Едуарда Хавабу в Пріморскій крайФото:  Терористичне джерело
Зазначимо, що наразі в так званих «ЗМІ» ворога інформацію про роботу Хавабу в Пріморскому краю чомусь підтирають. Напевно, встиг «відзначитися» цей «правоохоронець» й там. Він доволі підозріло для місцевих з'явився нізвідки й так само непомітно в нікуди зник. Аж поки таким же чином  5 жовтня вже 2023 року  (рівно за рік після призначення на посаду в Пріморскому краю) не з'явився на Херсонщині.

Зрозуміло тепер, що мета перебування Едуарда Хавабу на Херсонщині — це спроба сховатися від покарання на московії за його кримінальні оборудки. Саме в день «офіційного виходу в люди» на посаді окупаційного «начальника поліції Херсонської області» в його рідному Красноярскому краю затримали на хабарі ще одного «правоохоронця», який обіймав саме звільнену Хавабу посаду.

Цікаво, як багато часу Едуарду Хавабу знадобиться на те, аби створити нове організоване злочинне угруповання вже у Херсонській області? І чи дозволять Збройні сили України йому це зробити взагалі? Подивимось.

Більше про кримінальне минуле Едуарда Хавабу — у нашому відео: