Окупанти заявили про відкриття ще однієї школи в Каланчацькій громаді на Херсонщині і скаржаться, що вчителі бояться там працювати

6 месяцев назад 0

Російські окупанти заявили про відкриття 1 листопада школи в селі Гаврилівка Друга Каланчацької громади Скадовського району на Херсонщині. Її «директоркою» вони призначили Ірину Бот, колишню підприємницю з Сімферополя, яка поскаржилася, що працювати тут вчителі бояться. На це ж жаліється Тетяна Штрахова, директорка-зрадниця школи в сусідньому селі Максима Горького.

Про це з посиланням на окупаційні пабліки і власні джерела повідомляє .

Сюжет про роботу захоплених у Каланчацькій громаді Скадовського району шкіл випустив окупаційний телеканал «Таврия». В ньому йдеться, що 1 листопада загарбники відкрили школу в селі Гаврилівка Друга. На сотню дітей вони ледь змогли набрати 10 вчителів, а директорку закладу Ірину Бот знайшли в Сімферополі.

«Для мене тут у селі все незвичне, все нове. Але з вчителями проблема, доводиться цілу рекламну кампанію проводити, щоб їх залучити. Бояться сюди їхати. Мені лише 5 вчителів з Криму вдалося залучити і ще 5 місцевих», – сказала вона в сюжеті «Таврии».

Бот Ірина Миколаївна , 8 жовтня 1975 року народження, судячи з її сторінки в російській соцмережі, є палкою любителькою Совєтського Союзу і «русского міра». До вторгнення Росії в Крим вона була зареєстрована ФОПом і займалася гуртовою торгівлею одягом і взуттям.
Школу в Гаврилівці Другій окупанти незаконно зареєстрували 26 вересня 2023 року. А найближчим часом обіцяють відкрити в селі ще й дитсадок.

Скаржиться на нестачу вчителів і  Штрахова Тетяна Олегівна , директорка-зрадниця закладу загальної середньої освіти в селі Максима Горького Каланчацької громади. За її словами, торік, коли окупанти незаконно відкрили на базі цього закладу «Горьковскую школу», тут працювало 9 вчителів, а нещодавно вдалося знайти ще сімох. Штрахова стверджує, що тут навчається 147 дітей.

В сюжеті окупаційної «Таврии» Тетяна Штрахова також поскаржилася, що до приходу російських загарбників у школі було багато літератури українською мовою і ніде в ній нібито ані слова не було про «великую отечественную войну». Тож усю її «за ненадібністю» окупанти списали і замінили завезеною російськомовною класикою і підручниками з російської Республіки Мордовія. Російськомовні книжки та підручники, якими окупанти замінили всі україномовні у школі села Максима Горького Каланчакської громади. Фото: скріншот відео окупаційного ТБ-каналу «Таврия»
Сама «Горьковская школа» попри свою роботу з 2022 року, була офіційно зареєстрована російськими окупантами тільки 20 жовтня 2023 року.

Як повідомляв ЦЖР, 7 листопада російські окупанти відкрили ще одну школу на Херсонщині, у Костянтинівській громаді Каховського району. Її очолила Вікторія Єзюкинська, пенсіонерка з Херсона, яка останнім часом проживала у Росії. Загарбники стверджують, що набрали чи то 143, чи то 163 дитини, однак за словами мешканців села, росіяни зарахували до класів дітей за знайденими списками без дозволу багатьох батьків.