Пропагандисти рф поширюють фейки про закриття лікарень на Херсонщині через мобілізацію

6 месяцев назад 0

Російські пропагандисти  продовжують маніпулювати темою мобілізації в Україні. Напередодні вони запустили фейк про лікарні у Херсоні, які начебто закривають, бо медпрацівники пішли до військкоматів. На підтвердження цієї брехні пропагандисти зробили фейкові оголошення. Розвінчання від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.
У мережі  повідомлення, нібито у Херсоні більше немає державних служб охорони здоров'я. Цю інформацію автори допису підкріплюють словами «підписника з Херсона», який начебто повідомив, що деякі лікарні в місті поступово почали закриватися.
У дописі додали оголошення, які нібито розмістили на лікарнях імені О.С. Лучанського та імені Є.Є. Карабелеша. У них йдеться, що установи не працюватимуть, оскільки всі медпрацівники пішли до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для постановки на військовий облік. 
Скриншот  Підроблені документи та маніпуляція: розбір фейку Пропагандисти підробили оголошення — насправді ж лікарні продовжують працювати, з’ясували аналітики VoxCheck, які розвінчують пропаганду стосовно медицини разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

  • Аналітики зателефонували до Херсонської міської клінічної лікарні імені О.С. Лучанського. Заступник медичного директора Віктор Колісник повідомив, що лікарня не припиняла роботу та продовжує надавати послуги — ніяких оголошень у лікарні не розміщували.
  • Також аналітики зателефонували до реєстратур  лікарні ім Є. Є. Карабелеша — усі вказані медзаклади не припиняли роботу. Інформацію про нібито закриття лікарні поширили 22 жовтня, проте графік публікацій на фейсбук-сторінці медзакладу за цей час не змінився, на сторінці продовжують майже щодня  актуальну інформацію про роботу лікарні або новини у галузі медицини.
  • На підробку оголошень можуть також вказувати помилки в тексті. Зокрема у слові «приняття»  літера «й». До того ж на облік «ставлять» або «беруть», а не «приймають».
  • У лютому та вересні 2023 року Херсонська обласна державна адміністрація публікувала контакти , з якими можна переукласти декларацію у разі втрати зв`язку з попереднім сімейним лікарем, а також актуальні телефонні номери , які працюють у місті. Аналітики зателефонували за зазначениминомерами. Станом на 1 листопада 2023 року . 
  • Також видання «МОСТ»  за коментарем до виконувача обов’язків начальника Управління охорони здоров’я Херсонської міськради Ігоря Осауленка. Він заявив, що у місті не розміщували таких оголошень.
  • Осауленко пояснив, що до Херсона приїжджають лікарі з інших регіонів, аби компенсувати нестачу персоналу. З початку 2023 року приїздили медпрацівники з, ,  незалежної міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів», а також-українсько-ізраїльської місії.  

    Маніпуляції пропагандистів про військовий облік Теза в «оголошенні», нібито всіх медпрацівників направили до військоматів для постановки на облік — сумнівна. Повномасштабна агресія триває вже майже два роки, за цей час хоча б кілька працівників могли самостійно звернутись до ТЦК для оновлення/уточнення даних. Адже, як і представників інших професій, не усіх медпрацівників мобілізуватимуть.

    За  не підлягають мобілізації люди:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час (зокрема  працівника можуть заклади охорони здоров’я та ветеринарної медицини);
  • визнані ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я; 
  • які самостійно виховують дитину/дітей до 18 років;
  • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • які мають дружину/чоловіка, батьків своїх чи дружини/чоловіка з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, які за законом зобов’язані їх утримувати.

До того ж серед медперсоналу лікарень є й жінки, військовий облік яких до 2026 року є . : Міністерство охорони здоров`я України « VoxCheck досить часто фіксує фейки про  «масову  мобілізацію лікарів » у різних регіонах України.  Росіяни намагаються налякати українців, що через війну цивільне населення залишиться без медичної допомоги. Мета пропагандистів – спровокувати паніку та дискредитувати систему охорони здоров’я України » — говорить Світлана Сліпченко, керівниця  VoxCheck.
Як боротися з пропагандистами?

  • Обізнаність — найкраща зброя проти дезінформації. Слід детально вивчати тему, про яку говорять пропагандисти. Наприклад, про медицину, роботу лікарень можна прочитати на сайтах , , на офіційних сторінках військових адміністрацій.
  • Звернути увагу на автора повідомлення, яке викликає бурхливі емоції. Вивчити профіль такого користувача, попередні дописи, аби зробити висновок — чи варто йому вірити?
  • Намагатися ігнорувати анонімні ресурси або ті, де публікують надто емоційні тексти без посилань на першоджерела.