Сальдо бреше про те, що чоловікам заборонено виїжджати з Херсонської області

3 месяца назад 0

Колаборант Сальдо заявив, що зараз “немає можливості виїхати з території Херсонської області в чоловіків, які там залишилися”. Він також додав, що “немає можливості практично виїхати за кордон – у будь-якій точці того, що залишилося від України, їх можуть спіймати та відправити на смерть”. Медіаплатформа розбирається, про що Сальдо збрехав цього разу. 

Колаборант лякає закритими кордонами та мобілізацією Теза колаборанта Сальдо про те, що нібито чоловікам заборонено виїжджати з Херсонської області – не відповідає дійсності. Станом ні на грудень 2023, ні на січень 2024 року немає обмежень на пересування чоловіків як в межах Херсонської області, так і в межах всієї України.

Через воєнний стан, який влада ввела після повномасштабного нападу Росії на Україну, існує заборона виїзду за кордон для чоловіків з 18 до 60 років. До 24 лютого 2022 року в умовах війни з Росією на Донбасі українські чоловіки спокійно могли виїжджати за кордон. Також є непоодинокі випадки, коли після нападу Росії  чоловіки, які перебували за межами країни, повернулися в Україну її захищати. 

Сальдо працює на російську пропаганду, яка користується скандальними відео, щоб роздмухувати тези, що “чоловіків можуть спіймати в Україні та відправити на смерть”. 

  • Масоване розповсюдження окремих публікацій в анонімних Телеграм-каналах щодо представників ТЦК є маніпуляцією ворога. Попри справді кричущі випадки, в Україні йде мобілізація згідно з українськими законами, та велика кількість людей вже захищає свою країну. В лавах ЗСУ 700 тисяч українців, серед них – 43,5 тисячі жінок-військових.  
  • Україна захищає себе від нападу Росії, на боці якої й виступає колаборант Сальдо. Якби Росія не напала у 2014 та у 2024 роках, жодної мобілізації не було б потрібно. Але ж про це Сальдо не каже, бо його мета – зменшити опір українців, використовуючи внутрішні проблеми країни. 
  • “Захопити та відправити на фронт”: немає такого, щоб непідготовлену людину відправили воювати, Станіслав Бунятов, молодший сержант, командир відділення 24 ШБ “Айдар”.

Сальдо не каже (це окремий прийом – робити акцент на тому, що вам потрібно, та оминати незручні питання), що російська окупаційна адміністрація будує мережу військкоматів на захоплених територіях, наприклад, у Генічеську. Тобто поки він лякає мобілізацією в країні, яка хоче перейняти усі сучасні та прогресивні військові стандарти, але мобілізація “а-ля рус” підкрадається до українців саме на окупованих територіях. 

Сальдо забув сказати про обстріли росіян  Аналогічно, коли колаборант Сальдо відповідає на питання щодо умов життя херсонців, він каже, що “погано живуть, дуже погано живуть”, але приховує причину – російське вторгнення. Проте усі херсонці знають, саме чому – через постійні обстріли з боку росіян, які окупували лівобережжя області. Херсонці пережили також і російську окупацію.    

Отже, ми бачимо, що важливо не тільки те, що говорить російська пропаганда, не тільки те, як саме вона це робить, а й те – про що саме вона мовчить та на що хоче змістити фокус уваги. Раніше ми розповідали, як Ро​сія налаштувала ботів в​ коментарях, щоб вони підтримували активність її пропагандистських груп.