США розмістять ядерну зброю у Великобританії

3 месяца назад 0

Уперше за 15 років США розмістять ядерну зброю на території Великобританії через загрозу з боку Росії.
Про це у п'ятницю, 26 січня, пише The Telegraph.
"США прибрали ядерні ракети з Великобританії в 2008 році, вважаючи, що загроза холодної війни та агресія з боку Москви зменшилися. Тепер їх повертають", — пише TT.

Видання вказує, що боєголовки будуть розміщені на базі RAF Lakenheath.

Вказується, що повернення американської зброї до Великої Британії є частиною програми з розвитку та модернізації ядерних об'єктів у масштабах всієї країни у відповідь на посилення напруженості у відносинах з Кремлем після нападу Росії на Україну.

"Документи свідчать, що Пентагон замовив нове обладнання для бази, в тому числі балістичні щити, покликані захистити військовослужбовців від атак. На базі RAF Lakenheath планується розмістити гравітаційні бомби B61-12, потужність яких може досягати 50 кілотонн, що більш ніж в три рази перевищує потужність атомної зброї, скинутої на Хіросіму в 1945 році", — уточнює The Telegraf.

Росія вже заявила, що розміщення американської зброї у Великобританії буде розцінено Москвою як "ескалація" і буде зустрінуте "компенсуючими контрзаходами".

Авіабаза Лейкенхіт (англ. Lakenheath) — військова авіаційна база Королівських військово-повітряних сил Великобританії, розташована в 7,6 км на північний схід від однойменного міста Лейкенхіт і 13,4 км на захід від міста Тетфорд графства Суффолк в Англії.

Нагадаємо, у травні 2023 року близько третини (29%) жителів Росії вважали, що Кремль готовий застосувати ядерну зброю проти України "у разі потреби", зворотної думки дотримувалися 60%.