Судитимуть заступницю окупаційного голови Херсонщини

2 месяца назад 0

До Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу на розгляд справи викликають фейкову заступницю очільника Херсонської області  Тетяну Кузьміч .

Про це йдеться у документі, на сайті  Офісу Генерального прокурора .

Судове засідання мають провести 18 березня 2024 року об 11:00.

Кузьміч інкримінують колабораційну діяльність. 

Їй загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Довідково:
Тетяні Кузьміч оголосили підозру у вчиненні державної зради ще у 2020 році: тоді контррозвідка СБУ , які працювали на ФСБ Росії. Серед агентів затримали  Кузьміч та оголосили підозру у державній зраді.

У 2021 році Херсонська обласна прокуратура  до Херсонського міського суду обвинувальний акт стосовно Тетяни Кузьміч. Згодом розпочали підготовче засідання у справі про держзраду, Кузьміч деякий час перебувала в СІЗО, але вийшла на свободу під заставку, а вже за рік уникнула покарання через захоплення Херсона російськими військами.

Після формування окупаційної влади спочатку відповідала за освітній блок, намагалась організувати навчання у школах Херсона за російськими стандартами та влаштувати «спеціальні курси перепідготовки вчителів», аби вони працювали за російськими освітніми програмами. Також Кузьміч брала участь у захопленні приміщень херсонських вишів, організувала разом з окупантами викрадення проректора Херсонського державного університету  Максима Вінника та була помічена у пособництві вивезенню дітей з Херсона. 

З контрнаступом ЗСУ та звільненням Херсона втікла на лівий берег і стала «заступницею» окупаційного губернатора саме з питань «евакуйованих» мешканців.